Sfântul iertării – Dionisie din Zakynthos

Documentar

Sfântul iertării – Dionisie din Zakynthos

  • Sfântul Dionisie din Zakynthos
   Sfântul iertării – Dionisie din Zakynthos

   Sfântul iertării – Dionisie din Zakynthos

  • moaștele Sfântului Dionisie din Zakynthos
   Sfântul iertării – Dionisie din Zakynthos / Foto: Pr. Silviu Cluci

   Sfântul iertării – Dionisie din Zakynthos / Foto: Pr. Silviu Cluci

Un om a venit la chilia lui și l-a implorat să îl ascundă de urmăritorii lui. Sfântul l-a întrebat de ce este urmărit și a aflat că acesta omorâse un călugăr. Acel călugăr era chiar fratele după trup al sfântului. Sfântul a fost foarte îndurerat, dar l-a ascuns pe bărbat și nu l-a predat nici celor care îl căutau, nici justiției. Mai târziu, ucigașul s-a pocăit și a devenit monah la rândul lui.

Părintele nostru Sfântul Dionisie s-a născut în anul 1547, în Insula Zakynthos de pe Marea Ionică. Provenea dintr-o familie nobilă și a fost educat de călugări, reușind să învețe limbile greacă, italiană și latină. A excelat în teologie și a primit hirotonia ca preot, cu numele Daniel, în anul 1570. Mai târziu, a devenit ieromonah în Mitropolia din Zakynthos și Strofades. În 1577 a fost ales episcop în Insula Eghina. După un an de viețuire pe insulă, s-a întors în Zakynthos, unde a fost numit episcop și președinte. În 1622 s-a retras și în 17 decembrie a adormit întru Domnul și a fost înmormântat. Trupul lui a fost descoperit intact și emanând bun miros de flori și de tămâie. De aceea, el este cinstit și a fost proclamat sfânt de către Patriarhia de Constantinopol. Este sărbătorit în 17 decembrie, iar în 24 august Biserica serbează mutarea sfintelor sale moaște.

Sfânt al iertării

Sfântul Dionisie este pildă pentru noi pentru iertarea semenilor noștri, dar și pentru dragostea față de ei. În viața sfântului se relatează că un om a venit la chilia lui și l-a implorat să îl ascundă de urmăritorii lui. Sfântul l-a întrebat de ce este urmărit și a aflat că acesta omorâse un călugăr. Acel călugăr era chiar fratele după trup al sfântului. Sfântul a fost foarte îndurerat, dar l-a ascuns pe bărbat și nu l-a predat nici celor care îl căutau, nici justiției. Mai târziu, ucigașul s-a pocăit și a devenit monah la rândul lui. De aceea, sfântul este model de iertare pentru noi față de cele mai grave greșeli pe care le-ar face cineva împotriva noastră.

Sfânt făcător de minuni

Sfântul revarsă blagoslovenii tuturor credincioșilor care îl cheamă în ajutor. De asemenea, înfăptuiește minuni nenumărate. Cea mai recentă minune s-a petrecut în timpul evenimentului din 11 septembrie 2001, când biserica ortodoxă greacă „Sfântul Gheorghe”, situată chiar lângă World Trade Center, în New York, a fost distrusă. Doar două lucruri au fost descoperite intacte: o cruce și o icoană din hârtie a Sfântului Dionisie.

Sfânt care părăsește racla și umblă

Moaștele sfântului se află în biserica ce îi poartă numele din orașul Zakynthos și, uneori, este imposibil ca racla să fie deschisă. Se pare că acest lucru se întâmplă atunci când sfântul iese afară și înfăptuiește minuni. După ce racla se poate deschide, pe picioarele lui se găsesc alge marine, iar hainele lui sunt uzate. De fapt, papucii lui trebuie să fie înlocuiți încontinuu, deoarece sunt purtați foarte des. Deseori, el este văzut umblând pe străzi.