Mănăstirea Lebăda din Botoșani și-a cinstit hramul. PS Nichifor Botoșăneanul a slujit de sărbătoarea Sfintei Cruci
Marți dimineață, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Mănăstirea botoșăneană Lebăda și-a cinstit hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și a binecuvântat obștea monahală. Ziua de astăzi reprezintă pentru monahiile de la Lebăda încă un motiv de sărbătoare: s-au împlinit 10 ani de la târnosirea sfântului locaș. În data de 14 septembrie 2011, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a sfințit biserica mănăstirii.
Mulțime de botoșăneni au participat în această dimineață la hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci”, aflată la marginea municipiului Botoșani. Obștea monahală dar și clericii din împrejurimile orașului l-au avut ca oaspete pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care a săvârșit Sfânta Liturghie în pridvorul sfântului locaș. De remarcat faptul că maicile de la Lebăda serbează astăzi 10 ani de când Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a binecuvântat biserica mănăstirii, ridicată după modelul Mănăstirii Bârsana din Maramureș.
La sărbătoarea așezământului monahal au mai fost prezenți părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarh de Botoșani, părintele arhimandrit Ghedeon Huțanașu, starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei, precum și preoți din oraș.
În cadrul predicii sale, Părintele Episcop le-a vorbit celor prezenți despre cum putem birui păcatul prin Crucea lui Hristos: „Patriarhul Macarie a înălțat semnul Sfintei Cruci ca toți să privească și să primească putere prin privirea ațintită spre Cruce. Așa cum, iată, în timpul Sfintei Liturghii, când spunem «Sus să avem inimile», preotul ridică Sfânta Cruce ca să privim la ea. Avem inimile sus odată cu privirea, îndreptându-ne spre jertfa Domnului Hristos. […] De moarte suntem înfricoșați, de moartea prin care vom trece. Din moartea păcatelor noastre, privim și noi spre moartea biruită de Domnul Hristos pe Cruce, Cruce înălțată de Patriarhul Macarie și pusă ca semn de Biserică, pentru ca noi să călcăm peste moarte prin puterea Celui ce a biruit moartea, prin puterea lui Hristos. Și cum o călcăm? Învățându-ne să nu ne mai înfricoșăm de minciuna lumii. Să nu ne mai lăsăm seduși de frumusețea amețitoare, atunci când aceasta vrea să ne otrăvească sufletul”.
„Bucură-te, Cinstită Cruce, păzitoare a creștinilor!”
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este cinstită în fiecare an pe 14 septembrie. Sfânta Cruce, pe care S-a răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, a fost aflată la porunca Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Atunci au fost descoperite pe Golgota trei cruci, iar pentru a afla adevărata Cruce a Domnului Hristos, au atins pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de Sfânta Cruce. Înălțarea Sfintei Cruci se cinstește cu post, pentru că ea ne aduce aminte de pătimirile și moartea Domnului.
S-au împlinit 10 ani de când a fost sfințită biserica Mănăstirii Lebăda, „Schitul din Rai”
Construcția așezământului a început în anul 2000, iar schitul Lebăda a luat ființă la începutul lunii august 2011, după transferul a două monahii de la Mănăstirea Guranda. Așezarea monahală a fost ridicată de domnul Ionel Țâmpău, om de afaceri din Botoșani, fiind o construcție în stil maramureșean, copie după Mănăstirea Bârsana din județul Maramureș. Mănăstirea a fost sfințită de IPS Părinte Mitropolit Teofan pe data de 14 septembrie 2011. Stareța așezământului monahal este monahia Doroteia Dulgheru.