Mănăstirea Petru Vodă are un nou stareț

Arhiepiscopia Iaşilor

Mănăstirea Petru Vodă are un nou stareț

  • Mănăstirea Petru Vodă are un nou stareț
   Mănăstirea Petru Vodă are un nou stareț

   Mănăstirea Petru Vodă are un nou stareț

  • Mănăstirea Petru Vodă are un nou stareț
   Protos. Hariton Negrea, noul stareț al Mănăstirii Petru Vodă

   Protos. Hariton Negrea, noul stareț al Mănăstirii Petru Vodă

Protosinghelul Hariton Negrea este noul stareț al Mănăstirii Petru Vodă din Arhiepscopia Iașilor. Slujba de instalare a avut loc sâmbăta trecută, la finalul Vecerniei Mici săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Sâmbătă, 27 iulie 2013, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a Parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Justin Pârvu, a avut loc în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Mănăstirii Petru Vodă, hirotesia întru stareț a părintelui protosinghel Hariton Negrea, de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La emoționantul moment a fost prezent și arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi şi exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de obștea mănăstirii și de numeroși credincioși.

După slujba de instalare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un scurt cuvânt de folos, în care a subliniat necesitatea continuării la Mănăstirea Petru Vodă a lucrării duhovnicești începute de părintele Iustin: „Să primească Dumnezeu rugăciunea pe care am înălțat-o preasfântului Său nume pentru lucrarea frumoasă, și grea deopotrivă, ce-l așteaptă pe noul părinte stareț Hariton, întru slujirea acestei sfinte mănăstiri. Să primească Dumnezeu rugăciunea noastră, ca ea să fie izvor de binecuvântare pentru părintele stareț și pentru obștea acestei sfinte mănăstiri, pentru ca părintele arhimandrit Iustin să se bucure și să se odihnească sufletește în Împărăția Cerurilor, văzând că lucrarea începută de sfinția sa este continuată spre slava lui Dumnezeu, spre bucuria credincioșilor și spre mântuirea părinților din mănăstire”.

La final, obștea mănăstirii a luat binecuvântare de la noul stareț, după care toți cei prezenți, în frunte cu IPS TEofan, au mers la mormântul părintelui Justin, unde a fost săvârșită o scurtă rugăciune de pomenire.

Amintim că în data de 31 mai 2013, părintele Justin Pârvu a hotărît ca următorul stareţ al Mănăstirii Petru Vodă să fie părintele Hariton Negrea, duhovnicul Mănăstirii Durău. Părintele arhimandrit a precizat ulterior că vrea ca această dorinţă a sa să fie cunoscută tuturor şi să nu se treacă vreodată peste ea, spunând: „Nu doresc pe altcineva”. Părintele Hariton Negrea a răspuns la momentul respectiv că se va conforma acestei dorinţe, din ascultare faţă de duhovnicul său.

Cine este părintele Hariton Negrea

Părintele Hariton Negrea a îmbrăţişat viaţa monahală în anul 1996, intrând ca frate în obştea Mănăstirii Petru Vodă. În anul 1998, după doi ani de ascultare, a fost tuns în monahism, de către părintele Justin Parvu, primind numele Hariton. În acelaşi an, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, l-a hirotonit pe noul monah în slujirea de preot duhovnic, pe seama Mănăstirii Durau. Părintele a primit această misiune ca ascultare din partea duhovnicului său, părintele Justin Parvu.

Vreme de aproape 16 ani, între 1998-2013, părintele Hariton Negrea a slujit şi a îndrumat duhovnicește credincioșii în Mănăstirea Durău, în tot acest timp, păstrând o legătură foarte strânsă cu părintele Justin Parvu, la care s-a spovedit periodic, şi cu Mănăstirea Petru Vodă, mănăstirea sa de metanie. După numirea sa ca director al Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul”, situat în incinta Mănăstirii Durau, părintele Hariton Negrea, în semn de recunoștință pentru ostenelile sale,  a fost ridicat la rangul de protosinghel.

Citește despre: