Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Nerezi, Macedonia de Nord

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Nerezi, Macedonia de Nord

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” se află în localitatea Gorno Nerezi, nu departe de Skopje, capitala Macedoniei de Nord, pe muntele Vodno, la o altitudine de 771 de metri. Mulți pelerini ajung zi de zi aici, pentru a admira fresca pereților interiori.

Ansamblul monahal de la Nerezi este alcătuit dintr-o biserică centrală și câteva clădiri alăturate, înconjurate de ziduri de piatră. Katholikonul este o mică biserică bizantină din secolul al XII-lea, renumită pentru minunatele ei fresce în lumea artei bisericești. Picturile murale ale bisericii sunt socotite drept unele dintre cele mai faimoase exemple de pictură bizantină din perioada comneniană. Biserica este cruciformă, are cinci domuri cu trei abside și un naos pătrat. 

Conform pisaniei din marmură așezate deasupra ușii de la intrare, biserica „Sfântul Pantelimon” din Nerezi a fost construită în anul 1164 de către Alexius Anghelos Comnenul, unul dintre fiii lui Constantin Angelos și ai Teodorei Comneana, cea din urmă fiind fiica mai mică a împăratului bizantin Alexios I Comnenul.

În acel an, tânărul Alexius a ales pe cei mai buni artiști și pietrari bizantini, pentru a ridica o biserică Domnului. Cerința prințului a fost aceea de a ridica o biserică care să nu impresioneze prin mărime, monumentalitate sau bogăție, ci mai ales prin simplitate și o frumusețe armonioasă.

Încercări și necazuri

Biserica din Nerezi a supraviețuit multor încercări și necazuri: incendii, cutremure, serii de parțiale demolări și jafuri. Cu toate acestea, biserica a rămas până astăzi singurul monument păstrat din secolul al XII-lea, o vreme în care capitala macedoneană Skopje era un mare centru cultural al eparhiei omonime.

În secolul al XVI-lea, biserica din Nerezi a avut mult de suferit de pe urma unui mare cutremur. În restaurările ce au urmat, o parte dintre frescele din părțile superioare, la mijlocul naosului, au fost repictate. Iconostasul de marmură a supraviețuit cutremurului, însă și-a pierdut o parte dintre decorațiile inițiale.

În cursul unei alte restaurări, în anul 1885, cea mai mare parte dintre frescele naosului au fost repictate, din păcate necorespunzător. În cursul lucrărilor de curățate a lor din anul 1923, au fost curățate și scoase la lumină frescele secolului al XII-lea.

Culme a artei bizantine

Frescele bisericii din Nerezi datează din trei perioade diferite: cele mai vechi fresce aparțin secolului al XII-lea, următoarele datează din perioada de după devastatorul cutremur din anul 1555, iar cele mai noi, care se află în interiorul domurilor, datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Cele mai impresionante fresce sunt cele aparținând secolului al XII-lea, autorul acestora fiind un zugrav anonim. Frescele din Nerezi se deosebesc de toate celelalte ale vremii lor prin realismul chipurilor înfățișate, dar mai ales prin expresivitatea lor. Scena în care Mântuitorul este coborât de pe Cruce și pregătit pentru a fi pus în mormânt este sfâșietoare, Maica Domnului înfățișând un dramatism viu, actual și profund.

Date de contact

Adresă: Gorno Nerezi 1010, North Macedonia

Telefon: +389 2308 1255

Citește despre: