Paraclisul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon
Preotul, după ce își pune epitrahilul și felonul, deschide dvera și dă obișnuita binecuvântare din fața Sfintei Mese, zicând:
Binecuvântat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor.
Strana: Amin.
Dacă nu este preot de față, în locul binecuvântării de mai sus diaconul, monahul sau mireanul va rosti:
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.
Apoi se rostesc
Rugăciunile începătoare
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.
Împărate ceresc Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni ești și toate le plinești Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toata întinăciunea ș, mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfanțului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne, miluiește (de trei ori), Slavă..., Și acum...
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean.
Dacă este preot de față, zice:
Că a Ta este împărăția, și puterea, și slava, a Tatălui Și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și m vecii vecilor.
Strana: Amin.
Dacă nu va fi preot de față, diaconul, monahul sau mireanul va rosti:
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.
Doamne, miluiește (de 12 ori), Slavă..., Și acum...
Veniți să ne închinăm împăratului nostru Dumnezeu.
Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos, împăratul nostru Dumnezeu.
Veniți să ne închinăm și să cădem la însuși Hristos, împăratul și Dumnezeul nostru.
Psalmul 142
Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru adevărul Tău, auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu însetat de Tine, ca un pământ fără de apă. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-Ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în groapa. Fa sa aud dimineața mila Ta, că la Tine îmi e nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. învață să ! fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
Slavă..., Și acum...
Aliluia, aliluia, aliluia, slavă Ție, Dumnezeule! (de trei ori).
Și îndată se cântă, pe glasul al 4-lea:
Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului (de trei ori).
Troparul
Glasul al 4-lea
Podobie: Cel ce Te-ai înălțat pe Cruce...
Ca pe un preaviteaz ostaș al lui Hristos și Doctor fără de arginți preaînțelept, te lăudăm toți din adâncul sufletului, cu dragoste prăznuind sfântă pomenirea ta, slăvite Pantelimon, și cu credință îți strigăm: Vindecă bolile noastre, ale tuturor, cu rugăciunile tale cele fierbinți către Hristos Dumnezeu (de două ori).
Slavă..., Și acum..., asemenea:
Nu vom tăcea, Născătoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale noi, nevrednicii. Că, de n-ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbăvit pe noi din atâtea nevoi? Sau cine ne-ar fi păzit până acum slobozi? Nu ne vom depărta de la tine, Stăpână, că tu izbăvești pe robii tăi pururea din toate nevoile.
Psalmul 50
Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta și după mulțimea indurărilor Tale, șterge fărădelegea mea. Spală-mă întru totul de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu. Că, iată, întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea. Că, iată, adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi le-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți; spăla-mă-vei și mai mult decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele cele smerite, întoarce fața Ta de către păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău Cel Sfânt nu-l lua de la mine. Dă-mi iarăși bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. Învăța-voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ti-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.
Canonul
Glasul al 8-lea
Cântarea 1
Irmos: Apa trecând-o ca pe uscat...
Precum mai înainte de mucenicia ta, înțelepte, pe cel mort l-ai înviat întru Hristos, așa și pe noi, cei omorâri de mușcătura păcatului, cu rugăciunile tale pe toți ne înviază.
Stih: Sfinte Mare Mucenice și Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Îmbelșugat luând de la Dumnezeu darul tămăduirilor, înțelepte, toate bogatele tămăduiri le dăruiești celor ce cu credință se apropie de icoana ta, Pantelimon.
Slavă...
Mort fiind pentru lume și în Hristos îmbrăcându-te cu bucurie, o, Pantelimon, te-ai făcut vas înțelepții al Duhului lui Dumnezeu, dăruind tuturor tămăduire fără plată.
Și acum...
Picătura umilinței picură-mi-o mie, celui sărman, (alungând fierbințeala cea vătămătoare a inimii mele, Fecioară, și alungând patimile ce mă războiesc.
Cântarea a 3-a
Irmos: Tu ești întărirea...
Vindecă, Sfinte Pantelimon, bolile robului tău, și bucură inima mea cu rugăciunile și cu puterea ta.
Stih: Sfinte Mare Mucenice și Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Slăvite, tu ești laudă pentru cel ce se apropie de tine, tu ești doctorul meu, al celui ce sunt mistuit de boli și de necazuri.
Slavă...
Luând de la Hristos, doctore fără de plată, har îmbelșugat spre a da credincioșilor tămăduire de boli, de acestea și pe mine izbăvește-mă.
Și acum...
Porți în brațele tale pe Făcătorul întregii zidiri. Deci, pe Acesta roagă-L, Fecioară, să mă izbăvească din primejdii.
Apoi aceste
Stihiri
Tămăduitorule Pantelimon, cu dumnezeieștile tale rugăciuni, vindecă patimile sufletelor noastre și dăruiește celor bolnavi vindecare.
Caută cu milostivire, prealăudată, de Dumnezeu Născătoare, spre necazul cel cumplit al trupului meu și vindecă durerea sufletului meu.
Preotul (diaconul) zice ectenia întreită scurtă:
Miluiește-ne pe noi, Dumnezeule, după mare mila Ta, rugămu-ne Ție, auzi-ne și ne miluiește.
Strana: Doamne, miluiește (de trei ori).
Încă ne rugăm pentru Preafericitul Părintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române [pentru (înalt-) Preasfințitul (Arhi-) Episcopul (și Mitropolitul) nostru (N)J, pentru sănătatea și mântuirea lui.
Încă ne rugăm pentru poporul român cel binecredincios de pretutindeni, pentru conducătorii țării noastre, pentru mai-marii orașelor și ai satelor și pentru iubitoarea de Hristos armată1 pentru sănătatea și mântuirea lor.
Încă ne rugăm pentru mila, viața, pacea, sănătatea, mântuirea cercetarea, iertarea, buna-sporire și ajutorul robilor lui Dumnezeu (N, cei pentru care se face paraclisul) și pentru ca să li se ierte lor toată greșeala cea de voie și cea fără de voie.
Încă ne rugăm pentru frații noștri și pentru toți cucernicii și dreptslăvitorii creștini, pentru sănătatea și mântuirea lor.
Ecfonis: Că milostiv și iubitor de oameni Dumnezeu ești, și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
Strana: Amin.
În lipsa preotului, se zice: Doamne, miluiește (de 12 ori).
Cântarea a 4-a
Irmos: Auzit-am, Doamne...
La tine am aflat acum scăpare, o, Pantelimon, dumnezeiescul doctor fără de arginți. Nu mă trece cu vederea pe mine, sărmanul, ci cu dumnezeieștile tale rugăciuni păzește-mă.
Stih: Sfinte Mare Mucenice și Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pace vieții dăruiește-mi, Mucenice, și tămăduire de boli, cu rugăciunile tale cele fierbinți, mie celui ce mă apropii de icoana ta.
Slavă...
Mucenice slăvite, grăbește și mă călăuzește la liman liniștit cu rugăciunile tale, pe mine cel înviforat de cumplita furtună a păcatului.
Și acum...
Odinioară, Sfântul Isaia te-a numit toiag dumnezeiesc ce poartă ca o floare pe Domnul, Născătoare de Dumnezeu, Maică pururea Fecioară.
Cântarea a 5-a
Irmos: Luminează-ne pe noi...
Picură-mi acum ploaia milei tale, Pantelimon, și ploile păcatului meu cu rugăciunile tale usucă-le.
Stih: Sfinte Mare Mucenice și Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Acum se revarsă de la Dumnezeu darurile, ca niște izvoare de tămăduiri, prin rugăciunile tale, Pantelimon, celor credincioși care vin la tine.
Slavă...
Pe noi, pe toți, cei căzuți în prăpăstiile cele adânci ale păcatului, cu rugăciunile tale către Dumnezeu, ridică-ne, Sfinte.
Și acum...
Curată, vindecă bolile trupului și ale sufletului meu, cu rugăciunile tale cele de maică, Fecioară cu totul fără de prihană.
Cântarea a 6-a
Irmos: Curățește-mă, Mântuitorule...
Apele tale, înțelepte, precum fântâna Siloamului oarecând, izvorăsc credincioșilor tămăduiri de tot felul, potolind bolile celor ce se apropie de acoperământul tău, prealăudate.
Stih: Sfinte Mare Mucenice și Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cei ce vin cu credință, fericite Pantelimon, la cinstită biserica ta, iau tămăduire și izbăvire de toate primejdiile și necazurile, cu rugăciunile tale.
Slavă...
Pantelimon slăvite, ca o vistierie de tămăduiri, dăruiește îmbelșugat vindecare, prin harul Duhului, cugetului meu ce bolește ostenit și îndurerat.
Și acum...
Marie, ceea ce ești iubitoare de bine, cu rugăciunile tale, fă bun sufletul meu cel întinat, și izbăvește de osândă și de tot răul pe cel ce se roagă ție fierbinte și te laudă cu dorire.
Apoi aceste
Stihiri
Tămăduitorule Pantelimon, cu dumnezeieștile tale rugăciuni, vindecă patimile sufletelor noastre și dăruiește celor bolnavi vindecare.
Curată, binecuvântată Marie, pentru rugăciunile slăvitului Pantelimon, păzește de boli și de primejdii pe robii tăi.
Preotul rostește ectenia mică: Iară și iară... și ecfonisul: Că Tu ești Împăratul păcii... În lipsa preotului, se zice: Doamne, miluiește (de trei ori), Slavă... Și acum... Apoi zicem
Condacul
Glasul al 2-lea
Dumnezeiesc doctor avându-te pe pământ, tămăduitorul fără de arginți cu credință fierbinte și cucernicie te rugam. Pe tot cel bolnav și ostenit, cu rugăciunile tale, mântuiește-l. Taie, cu a Mântuitorului putere, rădăcinile patimilor celor pricinuitoare de dureri și stăvilește șuvoaiele cele cumplite ale deznădejdii, Mucenice Pantelimon, vrednicule de mărire.
Preotul (diaconul): Înțelepciune! Să luăm aminte!
Prochimen
Glasul al 4-lea
Dreptul ca finicul va înflori și precum cedrul din Liban se va înmulți (Ps. 91,12).
Stih: Răsădit fiind în casa Domnului, în curțile Dumnezeului nostru va înflori (Ps. 91,13).
Preotul: Și pentru ca să ne învrednicim noi a asculta Sfânta Evanghelie, pe Domnul Dumnezeul nostru să-L rugăm.
Strana: Doamne, miluiește (de trei ori).
Preotul: Înțelepciune! Drepți, să ascultam Sfânta Evanghelie. Pace tuturor!
Strana: Și duhului tău.
Preotul: Din Sfânta Evanghelie cea de la Luca citire.
Strana: Slavă Ție, Doamne, slavă Ție!
Preotul: Să luăm aminte!
Evanghelia
(Luca 6,17-19; 9,1-2; 10,16-21)
În vremea aceea au stat în loc șes Iisus și mulțime multă de ucenici ai Săi și mulțime mare de popor din toată Iudeea, din Ierusalim și de pe țărmul Tirului și al Sidonului, care veniseră să-L asculte și să se vindece de bolile lor. Și cei chinuiți de duhuri necurate se vindecau. Și toată mulțimea căuta să se atingă de El, că putere ieșea din El și-i vindeca pe toți. Și chemând Iisus pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat putere și stăpânire peste toți demonii și să vindece bolile. Și i-a trimis să propovăduiască împărăția lui Dumnezeu și să vindece pe cei bolnavi. Și le-a zis lor: Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă și cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cel ce se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine. Și s-au întors cei șaptezeci și doi cu bucurie, zicând: Doamne, și demonii ni se supun în numele Tău. Și le-a zis: Am văzut pe Satana ca un fulger căzând din cer. Iată, v-am dat putere să căleați peste șerpi și peste scorpii și peste toată puterea vrăjmașului și nimic nu vă va vătăma. Dar nu vă bucurați de aceasta, că duhurile vi se pleacă, ci vă bucurați că numele voastre sunt scrise în ceruri, în acest ceas, Iisus S-a bucurat cu duhul și a zis: Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, că ai ascuns acestea de cei înțelepți și de cei pricepuți și le-ai descoperit pruncilor. Da, Părinte, căci așa a fost înaintea Ta bunăvoința Ta.
Strana: Slavă Ție, Doamne, slavă Ție.
Slavă...,
glasul al 2-lea:
Pentru rugăciunile Doctorului fără de arginți, Milostive, curățește mulțimea greșelilor noastre.
Și acum...,
același glas:
Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Milostive, curățește mulțimea greșelilor noastre.
Stih: Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea (Ps. 50, 1-2)
Stihira
Glasul al 6-lea
Podobie: Toată nădejdea...
Veniți, cei dreptslăvitori, să ne bucurăm duhovnicește, veniți cu toții să-l încununăm cu dumnezeiești cântări pe Doctorul fără de plată, zicând către el: O, Pantelimon, doctore preabun al celor bolnavi și liman liniștit al celor înviforați de păcate, vino degrabă și dăruiește tămăduire tuturor celor ce aleargă la tine cu ' căldura, și e tot felul de necazuri slobozește-ne pe noi, cu rugăciunile tale, și așezare pașnică lumii dăruiește-i. I
Preotul, stând în fața Sfintei Mese (sau diaconul, înaintea icoanei Mântuitorului) zice:
Mântuiește, Dumnezeule, poporul Tău și binecuvintează moștenirea Ta. Cercetează lumea Ta cu milă și cu îndurări. înalță fruntea creștinilor ortodocși și trimite peste noi milele Tale cele bogate; pentru rugăciunile Preacuratei Stăpânei noastre, Născătoarea de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria; cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci; cu ocrotirile cinstitelor și cereștilor netrupești puteri; pentru rugăciunile cinstitului și slăvitului Proroc, înaintemergătorul și Botezătorul Ioan; ale Sfinților slăviților și întru tot lăudaților Apostoli; ale Sfinților și slăviților buni biruitori Mucenici; ale Cuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor Părinți ai noștri; ale Sfinților și drepților dumnezeiești părinți Ioachim și Ana; ale Sfântului (N), a cărui pomenire săvârșim astăzi, și pentru ale tuturor Sfinților, rugămu-ne, mult-milostive Doamne, auzi-ne pe noi, păcătoșii, care ne rugăm Ție, și ne miluiește pe noi.
Strana: Doamne, miluiește (de 12 ori)
Apoi preotul rostește ecfonisul: Cu mila și cu îndurările și cu iubirea de oameni...
Strana: Amin.
În lipsa preotului, se zice; Doamne, miluiește (de 12 ori) și se continuă Canonul:
Cântarea a 7-a
Irmos: Pruncii evreilor...
Cu dumnezeieștile tale rugăciuni către Ziditorul, mântuiește pe robul tău, doctore fără de arginți, că mă tulbură adâncul păcatelor și mă înviforează furtuna și văpaia patimilor.
Stih: Sfinte Mare Mucenice și Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
La limanul dumnezeiescului doctor fără de plată ajuns-au cu credință toți cei afundați în boli cumplite și strigă: Cu rugăciunile tale, tămăduitorule, dă-ne nouă sănătate.
Slavă...
Ca să te cinstesc, doctore, și să slăvesc cinstitele tale nevoințe, tămăduiește pe robul tău de boala cea cumplită ce-l chinuie și dăruiește-i îndoită sănătate.
Și acum...
Ai pus hotar morții, ca una ce ai născut pe Dumnezeul Cel fără de moarte și împăratul, Curată, pe Care toți îl lăudăm zicând: Binecuvântat este rodul pântecelui tău.
Cântarea a 8-a
Irmos: Pe împăratul ceresc...
Toți care cu credință și cu inimă curată vin la biserica ta, Mucenice Pantelimon, iau întărire sufletelor și trupurilor.
Stih: Sfinte Mare Mucenice și Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Biserica dumnezeiescului Doctor spital este tuturor pe pământ, potolind bolile sufletelor și ale trupurilor.
Binecuvântăm pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, Domnul.
Cu rugăciunile tale către Ziditorul, Pantelimon, dai vindecare orbilor și tuturor celor bolnavi dorita sănătate.
Și acum...
Cu rugăciunile tale către Dumnezeu, Fecioară, de nevoile vieții izbăvește-mă, și potolește viforul bolilor de tot felul.
Cântarea a 9-a
Irmos: Cu adevărat Născătoare de Dumnezeu...
Cu rugăciunile tale, dezleagă legăturile greșelilor mele, și rupe, Mucenice, zapisul păcatului meu, al celui ce vin la tine cu credință.
Stih: Sfinte Mare Mucenice și Tămăduitor Pantelimon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Mână de ajutor întinde-mi degrabă și de năprasnice necazuri izbăvește-mă, Pantelimon, cu rugăciunile tale cele cu adevărat dumnezeiești.
Slavă...
O, Pantelimon, oprește viforul gândurilor și potolește întristarea bietului meu suflet, dumnezeiescule doctor fără de arginți.
Și acum...
Marie, să nu mă arăți bucurie diavolilor, în ceasul Judecății, Preacurată, ci cu milostivire pe Mântuitorul meu înduplecă-L.
Cuvine-se cu adevărat a lăuda pe Treimea cea întru tot dumnezeiască: pe Tatăl, Cel fără de început și a toate lucrător, pe Cuvântul, Cel împreună fără de început, Care din Tatăl mai înainte de veci fără stricăciune S-a născut, și pe Sfântul Duh, Cel ce din Tatăl fără de ani purcede..
Megalinariile
Pe cei ce cu evlavie se închină sfințitei icoanei tale, Mucenice, cu sfințitele tale rugăciuni către Dumnezeu, izbăvește-i de relele de tot felul, dumnezeiescule Pantelimon, doctore preamare.
Cu slavă mucenicească, purtătorule de chinuri, stând înaintea tronului Stăpânului a toate și Dumnezeu, pomenește pe cei ce cu credință săvârșesc pomenirea ta, dumnezeiescule Pantelimon, Doctore fără de plată.
Ca o stea înțelegătoare ai răsărit, prin nevoințele muceniciei, fulgerând și izgonind negura patimilor celor ce te cheamă cu credință, Mucenice Pantelimon.
Pe cei ce laudă cu evlavie strălucitele tale lupte și ne-voințe, Mucenice al lui Hristos, și săvârșesc dumnezeiască pomenirea ta an de an, tămăduiește-i cu rugăciunile tale, fericite Pantelimon.
Toate oștirile îngerilor, înaintemergătorule al Domnului, cei doisprezece Apostoli și toți Sfinții, cu Născătoarea de Dumnezeu, faceți rugăciune ca să ne mântuim.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfanțului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne, miluiește (de trei ori), Slavă..., Și acum...
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean.
Dacă este preot de față, zice:
Că a Ta este împărăția, și puterea, și slava, a Tatălui Și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și m vecii vecilor.
Strana: Amin.
Dacă nu va fi preot de față, diaconul, monahul sau mireanul va rosti:
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.
Troparul
Glasul al 3-lea
Purtătorule de chinuri și tămăduitorule Pantelimon, roagă pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de păcate sufletelor noastre.
Preotul (sau diaconul) zice ectenia:
Miluiește-ne pe noi, Dumnezeule, după mare mila Ta rugămu-ne Ție, auzi-ne și ne miluiește.
Strana: Doamne, miluiește (de trei ori).
Încă ne rugăm pentru mila, viața, pacea, sănătatea, mântuirea, cercetarea, iertarea, buna-sporire și chivernisire a robilor lui Dumnezeu (N) și pentru ca să li se ierte lor toată greșeala cea de voie și cea fără de voie.
Strana: Doamne, miluiește (de trei ori).
Încă ne rugăm ca să se păzească sfânt locașul acesta, țara aceasta, orașul acesta și toate mănăstirile, orașele și satele, de boală, de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastră și de războiul cel dintre noi; și pentru ca milostiv, blând și lesne iertător să ne fie nouă bunul și iubitorul de oameni Dumnezeul nostru, să îndepărteze și să împrăștie toată mânia care se pornește asupra noastră, să ne izbăvească pe noi de mustrarea Lui cea dreaptă, care este asupra noastră, și să ne miluiască pe noi.
Strana: Doamne, miluiește (de 40 de ori).
Preotul: Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare, departe, și, milostive Stăpâne, milostiv fii nouă față de păcatele noastre, și ne miluiește pe noi. Că milostiv și iubitor de oameni Dumnezeu ești și Ție slavă înălțăm: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
Strana: Amin., apoi cântăm:
Stihira
Glasul al 2-lea
Podobie: Când de pe lemn...
Tu dai credincioșilor har fără de plată, Mucenice preafericite, înțelepte Pantelimon, iar cu rugăciunea ta alungi duhurile și redai vederea orbilor, slăvite, ca un adevărat slujitor al lui Hristos Atoateveghetorul. De aceea, Doctore al ortodocșilor, pe toți cei ce te laudă cu credință izbăvește-i de necazul de tot felul.
Glasul al 8-lea
Stăpână, primește rugăciunile robilor tăi și ne izbăvește pe noi de toată nevoia și necazul.
Glasul al 2-lea
Toată nădejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, păzește-mă sub acoperământul tău.
Apoi preotul face otpustul mic.
În lipsa preotului, încheiem, zicând:
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.