Mănăstirea Sfintelor Marta și Maria – Hagimus, Republica Moldova

Mănăstirea Sfintelor Mironosițe Marta și Maria este așezată în localitatea Hagimus, raionul Căușeni, la aproximativ 75 de kilometri sud-est de Chișinău.

Mănăstirea închinată Sfintelor Femei Mironosițe Marta și Maria de la Hagimus a fost întemeiată în anul 1997 de către Arhimandritul Andrei Cotruța, cu binecuvântarea, susținerea și purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Episcop Dorimendont de Edineț și Briceni.

Părintele Andrei a construit mai întâi o biserică cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, câteva chilii și școala în care, în anul 1998, a fost deschis Seminarul Teologic pentru fete. În toamna aceluiași an, așezământul de la Hagimus a devenit mănăstire de maici, iar părintele Andrei a fost numit duhovnic al mănăstirii. Începând cu anul 1999, mănăstirea este condusă de egumena Marta (Cușnir).

În vara anului 2000 a fost pusă temelia unei biserici cu două nivele. Biserica de iarnă are hramul Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, iar cea de vară este închinată Sfintelor Mironosițe Marta și Maria. În anul 2007, la mănăstirea de la Hagimul a fost ridicată o bisericuță de lemn închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Între odoarele mănăstirii se numără o părticică din lemnul Sfintei Cruci, craniul unuia dintre Sfinții Măturisitori din închisorile comuniste din România (dăruit de părintele Iustin Pârvu), precum și o pernuță de sub capul Sfintei Cuvioase Parascheva. Totodată, pelerinii se mai pot închina la părticelele de moaște ale sfinților: Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, Cuviosul Macarie de la Optina, Sfântul Cucșa de Odesa, Cuvioșii Alipie, Ioan Postitorul și Prohor de la Lavra Pecerska etc.

Date de contact:

Adresă: c. Hagimus, r. Căuşeni, MD-4319, Republica Moldova

Telefon: +373 243 42 327; +373 069 801 245

(Foto) Mănăstirea Sfintelor Mironosițe Marta și Maria – Hagimus, Republica Moldova

De la același autor

Ultimele din categorie