Manifestări prilejuite de începerea noului an școlar la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț
La Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a avut loc, pe 5 septembrie 2022, deschiderea solemnă a cursurilor noului an școlar 2022-2023.
După o îndătinată tradiție, ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către soborul de preoți profesori ai Seminarului, dar și de mulți preoți, părinți ai elevilor seminariști nemțeni. La momentul potrivit din cadrul dumnezeieștii Liturghii mai mulți elevi și profesori mireni ai școlii teologice au primit Sfânta Euharistie, ca semn vădit al dorinței acestora de a simți prezența Mântuitorului Hristos, „desăvârșitul Învățător” în noul an școlar, care să-i binecuvinteze, să-i inspire și să le fie luminoasă călăuză în noul an școlar.
Programul liturgic a continuat cu săvârșirea slujbei de Te-Deum, la finalul căreia, a fost transmisă binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și a fost citit mesajul Părintelui Patriarh Daniel, adresat tuturor elevilor și cadrelor didactice la deschiderea noului an școlar, din care spicuim: „La începutul anului școlar 2022-2023, cu dragoste părintească, îi felicităm și binecuvântăm pe toți elevii, părinții, învățătorii și profesorii români, purtându-i în rugăciunile Bisericii, pentru ca Preamilostivul Dumnezeu să le trimită tuturor duhul înțelepciunii și al înțelegerii, să le lumineze mintea și cugetul și să le deschidă inima spre primirea învățăturilor celor bune”.
După săvârșirea Polihroniului a fost rostit un părintesc cuvânt de bun venit pentru elevii seminariști, mai ales pentru cei din clasele a IX-a. Un gând de recunoștință și aleasă prețuire a fost adresat multor preoți din Republica Moldova, care și-au adus pe copii să învețe la seminarul nemțean. De asemeni a mai fost subliniat crezul profesorilor de la Seminar de a strădui să descopere elevilor, prin actul educațional, lumini autentice, călăuze perene ale urcușului spre veșnicie: credința în Sfânta Treime, dragostea pentru frumos și bine, respectul față de poruncile lui Dumnezeu, prețuirea moștenirii strămoșilor. Numai așa, în actuala perioadă de criză și confuzie, tinerii vor izbuti să facă diferența între Duhul lui Hristos și duhul unei lumi corupte ori coruptibile, între dreapta credință și credințele deșarte, între libertatea cea plăcută Domnului, născătoare de bine, de frumos și cea haotică, izvorâtoare a unei vieți dezordonate și promiscui.
La manifestare a fost prezentă și doamna jurist Maria-Adriana Petrariu, Primarul comunei Vânători-Neamț, însoțită de domnul Vasile Bârliba, reprezentatul Consiliului local. În cuvântul său, doamna primar a adresat un călduros „bun venit” tuturor elevilor și cadrelor didactice prezentându-le o parte din lucrările de modernizare, care s-au efectuat la clădirea internatului școlii, efort pe care Primăria l-a făcut tocmai pentru a crea o bază materială optimă ca actul educațional să se desfășoare în cele mai bune condiții: „începutul fiecărui an școlar reprezintă o bucurie și o provocare pentru fiecare dintre noi în ceea ce privește competiția și munca, cunoașterea și disciplina, încrederea și speranța. Ne străduim ca prin toate îmbunătățirile ce le-am adus și vom continua să le aducem acestei istorice școli teologice să constituie pentru voi, dragi elevi, premisa unor rezultate bune la învățătură. Suntem conștienți că investiția într-o educație sănătoasă, bazată pe valorile credinței noastre strămoșești este garanția unui viitor binecuvântat de Dumnezeu”, a mai spus edilul local.
La finalul activității toți participanții au fost invitați la fotografia de grup, pe scările bisericii Sfântului Ioan Iacob, din curtea Seminarului.