Manipularea informației

Puncte de vedere

Manipularea informației

Probabil sunt unii care se așteaptă să fie făcute ceva dezvăluiri șocante în acest articol, ceea ce nu e cazul. Manipularea informației se face în atât de multe moduri și este o practică atât de comună chiar și între oamenii de rând încât nu e cazul să căutăm spre teoriile conspiraționiste pentru a vedea cum și unde se practică.

Probabil sunt unii care se așteaptă să fie făcute ceva dezvăluiri șocante în acest articol, ceea ce nu e cazul. Manipularea informației se face în atât de multe moduri și este o practică atât de comună chiar și între oamenii de rând încât nu e cazul să căutăm spre teoriile conspiraționiste pentru a vedea cum și unde se practică.

Acum câteva zile am citit un articol despre un politician care chipurile propusese să spele, să hrănească și să sterilizeze o anumită categorie socială. Am regăsit articolul în aproximativ aceeași formă pe mai multe situri ceea ce m-a întristat. Cum ar putea cineva să pună cuvintele hrănit și castrat în aceeași frază? După aceea am observat că nu este preluată știrea de nici o agenție de știri, de nici o publicație iubitoare de scandaluri, altfel spus, circula doar într-un cerc foarte restrâns. Cineva care-l cunoștea pe respectivul om politic l-a întrebat direct dacă a spus sau nu așa ceva și el, mult mai la curent cu ceea ce se scrie despre propria persoană a arătat că acel articol apăruse inițial într-o publicație-pamflet acum mai mult de un an. Deci totul fusese inițial doar un pamflet iar acum, cineva probabil rău intenționat, a preluat articolul ca știre și a început să semene neliniște în rândul oamenilor. Adică manipularea a fost făcută probabil de un om foarte obișnuit și gri, proprietar de blog, cu interese foarte clare.

Cineva i-a spus unui cunoscut că un fost politician a făcut dezvăluiri alarmante și anume că în pâinea din România se va introduce plumb în cantități mici, care să omoare o mare parte din populația țării. În primul rând că saturnismul (boala care se face de la intoxicația cu plumb) are simptome foarte vizibile iar dacă ar fi să apară la mii sau zeci de mii de oameni în același timp ar fi prea evidentă cauza. Nimeni nu ar putea risca așa ceva. În al doilea rând, cine vrea ca populația țării să nu scadă ci poporul român să fie unul puternic, să-și facă datoria patriotică de a face copii, a-i crește și a-i educa. Să-i învețe să scrie și să citească corect românește. Doar că e mult mai simplu să dăm vina pe teoria conspirației pentru faptul că suntem un popor slăbit și care slăbește în continuare. Oricum, în acest caz manipularea a fost făcută de un fost politician care a simțit nevoia de mai multă atenție sau a primit unele ordine clare pentru a zdruncina încrederea oamenilor până și în produsele de bază.

De multe ori este acuzată Wikipedia de faptul că nu poate fi luată ca sursă de informare pentru că oricine are acces la a modifica informațiile de acolo. Au dreptate cei care spun asta. Wikipedia singură nu poate fi luată ca sursă de informare. Dar, din fericire, au o politică foarte sănătoasă de a cere ca orice afirmație să fie susținută prin citarea sursei de informare. Și, evident, sursele sunt verificabile la rândul lor. Cine se teme de a-i fi verificate sursele de informare sau de inspirație? De obicei sunt cei care mint și cei care plagiază. Și iată că dintr-o dată nu mai este Wikipedia cea care manipulează informațiile ci manipulatori sunt cei care încearcă să ferească lumea de cunoaștere, chiar și prin intermediul unei enciclopedii universal editabile.

Informația și cunoașterea sunt dintre cele mai puternice arme pe care le poate avea un om. Tocmai de aceea sunt și dintre cele mai vizate pentru a fi corupte. Știri mincinoase și cunoștințe defecte ni se toarnă pe gât încă de când am început să înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru. Sunt întregi sisteme de învățământ bazate pe minciună. Publicații care își fac trafic și audiență vehiculând „adevăruri modificate“. „O minciună spusă suficient de des devine adevăr spunea V. I. Lenin. Eu aș corecta ceea ce a spus și aș zice că o minciună spusă suficient de des ajunge să fie crezută ca un adevăr. Pentru că Adevărul nu este o realitate de percepție, Adevărul este persoană. Nu este relativ ci este imuabil. Vreți să nu cădeți pradă manipulărilor de informații? Aveți grijă de unde vă informați. Cu cât mai aproape de Adevăr este sursa de informare, cu atât mai mic riscul. Eu prefer să citesc Sfânta Scriptură și scrierile sfinților părinți. Voi de unde vă informați?