„Marșul pentru viață” de la Iași a adunat aproximativ 3.500 de participanți

Arhiepiscopia Iaşilor

„Marșul pentru viață” de la Iași a adunat aproximativ 3.500 de participanți

„Marșul pentru viață” a fost organizat astăzi în mai multe localități din Arhiepiscopia Iașilor. Tema ediției din acest an a fost „Fiecare om contează”. La Iași, un număr impresionant de persoane s-au alăturat demersului, dorind să accentueze importanța conștientizării deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile aflate în criză de sarcină.

La Iași, persoane de toate vârstele au participat astăzi la „Marșul pentru viață”. „Fiecare om contează” a fost tema sub care s-a derulat ediția din acest an a evenimentului. Tineri, în special, dar și copii, adulți sau persoane în vârstă, susținători ai programelor şi inițiativelor dedicate protejării vieții, au dorit să se alăture acestei acțiuni.

Evenimentul este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții, având drept scop creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile aflate în criză de sarcină.

În calitate de delegat la eveniment al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a explicat în cuvântul său că:

Unirea noastră și marșul împreună sunt o mărturie care spune mai mult decât multe cuvinte. Este o mărturie care ne arată că Domnul Însuși, Cel ce ne insuflă acestea, are un plan cu fiecare dintre noi și, dacă îl prețuim, înțelegem să-l cinstim pe celălalt. Acest plan îl prețuim când înțelegem că, fiind părtași vieții și neconsimțind în niciun fel la nici cea mai mică ucidere, fără nicio îndreptățire, primim puterea de la Domnul. Avem nevoie să mărturisim aceasta, să oferim sprijinul nostru și să ne sprijinim pe Domnul pentru oricine este într-o stare de vulnerabilitate, pentru cine se clatină în credința sa.

O moarte provocată lasă urme adânci în suflet. Oricine a trecut prin aceasta, orice mamă, orice om, poate mărturisi zbuciumul conștiinței, neliniștea inimii și trăirea a ceea ce a simțit Cain, căutând să se ascundă, să-și facă cetate, fugind de el însuși și de Dumnezeu. Marșul pentru viață este un marș al bucuriei, pentru că acolo unde este Dumnezeu, este și putere, este și bucurie. Atunci când ne facem părtași acestei bucurii, viața noastră capătă sens, are rost și se îmbogățește.

Tema „Fiecare om contează” ne reamintește că viața fiecărei ființe umane are o valoare inestimabilă, din momentul concepției și până în veșnicie.

Coordonatorul Departamentului Pro Vita, părintele Radu Brînză, a explicat care a fost tema „Marșului pentru viață” din acest an:

Să mulțumim întâi Domnului că suntem sănătoși și să revărsăm iubirea, nu indiferența sau aroganța, asupra celui care poartă suferință. De asemenea, această temă ne mai învață că fiecare om care se implică contează. Aș extinde puțin ideea și aș spune că fiecare participant la marș contează, fiecare voluntar în activitățile Pro Vita contează, fiecare acțiune Pro Vita contează, fiecare mesaj purtător de viață contează. De aceea ne place foarte mult tema din acest an: „Fiecare om contează”.

Traseul „Marșului pentru viață” de la Iași a pornit din Piața Unirii, parcurgând câteva dintre principalele străzi ale municipiului: Piața Unirii – Colegiul Național – Bulevardul Independenței – Strada I. C. Brătianu – Teatrul Național – Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Unirii.

La final, Otilia Palade, director executiv Pro Vita Iași, ne-a oferit câteva detalii despre „Marșul pentru viață” de anul acesta:

Marșul pentru viață din acest an s-a derulat foarte frumos. Am avut mulți oameni adunați, mulți tineri, asociații cu puncte de informare care și-au prezentat activitatea desfășurată în sprijinul vieții, al mamelor și al copiilor. Am avut discursuri și momente artistice. Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul ne-a adresat un cuvânt, alături de domnul primar Mihai Chirica, doamna Viorica Ilici – mama unui copil cu sindrom Down – și colega noastră Ioana Dumitrașcu, care ne-a vorbit despre Centrul Maternal „Sfânta Emilia”.

Traseul a fost cel binecunoscut, același ca în fiecare an: am pornit din Piața Unirii, am mers către Colegiul Național, Bulevardul Independenței, Strada I. C. Brătianu, Bulevardul Ștefan cel Mare și am revenit în Piața Unirii.

Pro Vita Iași desfășoară, începând din 2011, programe și proiecte prin care urmărește salvarea, protejarea și cultivarea vieții, din prima secundă a existenței și până în veșnicie.

Citește despre: