„Marșul pentru viață” de la Iași a adunat aproximativ cinci mii de participanți
„Marșul pentru viață” a fost organizat astăzi în mai multe localități din Arhiepiscopia Iașilor. Tema ediției din acest an a fost „Construim împreună pentru viață”. La Iași, în jur de 5000 de persoane s-au alăturat demersului, dorind să accentueze importanța conștientizării deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile aflate în criză de sarcină.
La Iași, persoane de toate vârstele au participat astăzi la „Marșul pentru viață”. „Construim împreună pentru viață” a fost tema sub care s-a derulat ediția din acest an a evenimentului. Tineri, în special, dar și copii, adulți sau persoane în vârstă, susținători ai programelor şi inițiativelor dedicate protejării vieții, au dorit să se alăture acestei acțiuni.
Evenimentul este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții, având drept scop creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile aflate în criză de sarcină.
În calitate de delegat la eveniment al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a explicat în cuvântul său că viața este un dar de la Dumnezeu:
Ne aflăm în această zi și noi în fața acestei mărturii de a afirma acest adevăr axiomatic: viața este un dar de la Dumnezeu și neprimirea acestui dar are consecințe tragice în viața noastră și a celor din jur. De aceea, mărturia noastră de astăzi, a celor puțini sau mulți, câți ne-am adunat în numele acestui crez, este importantă, binevenită și necesară. Este bine să înțelegem de ce suntem aici, să ne susținem acest crez și să facem tot ceea ce ține de noi pentru ducerea până la capăt a acestui adevăr. Știm sigur că Dumnezeu este alături de noi, când stăruim în afirmarea adevărului, știm sigur că Dumnezeu primește pocăința fiecăruia care s-a abătut de la adevăr. Pocăința însemnând transformare lăuntrică și lucrare cu putere pe calea adevărului și cu aceste înțelesuri pornim la acest marș, nădăjduind că fiecare pas al nostru este spre trezvia și trezirea conștiințelor care vor să nege acest adevăr în care primim sau ratăm întâlnirea noastră cu Bunul Dumnezeu.
Coordonatorul Departamentului Pro Vita, părintele Radu Brînză, a explicat care a fost tema Marșului pentru viață din acest an:
„Să construim împreună pentru viață” – aceasta este tema marșului pentru acest an și încercăm să construim o comunitate de oameni cărora să le pese de cei din jurul nostru, în special de cei mai vulnerabili, de cei care sunt încă nenăscuți sau abia născuți, precum și familiile care îi primesc și care îi doresc, pentru ca să aibă sentimentul că nu sunt singuri. Căci, atunci când simți că nu ești singur, că nu ești al nimănui, ci aparții cuiva sau atunci când cineva este alături de tine, atunci siguranța care ajunge în sufletul tău se ia de mână cu bucuria și cu optimismul. Cel mai important este ca împreună să construim lucrurile cele mai frumoase pentru viața noastră.
Prezentă și anul acesta la Marș, Ioana Dumitrașcu, mama care a trecut printr-o criză de sarcină, dar care a depășit-o cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor cu inimă mare, a adresat un cuvânt de încurajare pentru viitoarele mămici:
Am ales să vorbesc despre criza de sarcină prin care am trecut pentru a transmite mamelor însărcinate, aflate în dificultate, că atunci când mergi cu Dumnezeu de mână, nimic nu mai este imposibil. Oricât de critică ar fi situația prin care treceți, vă rog, îndrăzniți să cereți, să primiți ajutor și să credeți în misiunea voastră de mame. În momentul în care vă veți ține pruncuţii la piept, veți înțelege că merită să luptăm pentru viața lor, chiar și în fața morții.
„Construim pentru viață” înseamnă și crearea unor comunități de sprijin. De curând, Pro Vita Iași a demarat construcția casei pentru o familie cu 9 copii, în cadrul proiectului „Dar pentru copii”.
Traseul Marșului pentru viață de la Iași a pornit din Piața Unirii, parcurgând câteva dintre principalele străzi ale municipiului: Piața Unirii – Colegiul Național – Bulevardul Independenței – Str. I. C. Brătianu – Teatrul Național – Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Unirii.
La final, Otilia Palade, director executiv Pro Vita Iași, ne-a oferit câteva detalii despre Marșul pentru viață de anul acesta:
Anul acesta, ne-am întâlnit la ora 13 în Piața Unirii, unde, timp de o oră, am avut câteva luări de cuvânt sau momente artistice. L-am avut alături de noi pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, am avut-o pe doamna Ioana Dumitrașcu, o mamă care a trecut prin criză de sarcină, corul de copii al municipiului Iași și corul Marii Uniri. Programul a debutat cu interpretarea imnului pentru viață, compus și interpretat pe bursierii și voluntarii Pro Vita Iași. La ora 14 s-a plecat în marș pe traseul deja bine cunoscut, Strada Gavril Muzicescu, Bulevardul Independenței, Strada I. C. Brătianu, Bulevardul Ștefan cel Mare și am revenit în Piața Unirii.
Pro Vita Iași desfășoară, începând din 2011, programe și proiecte prin care urmărește salvarea, protejarea și cultivarea vieții din prima secundă a existenței și până în veșnicie.
(Foto) Marșul pentru viață – Iași, 2024
(Video) Mărturia unei mame îndemnate la avort pentru a-și salva viața
(Video) „Marșul pentru viață” de la Iași a adunat aproximativ cinci mii de participanți