„Mărturisirea credinței este o componentă definitorie a creștinului”
Credincioșii Parohiei „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” – Ciriè (Italia), l-au avut în mijlocul lor duminică, 8 octombrie 2017, pe Pr. Dr. Liviu Petcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
În acest context, părintele a susţinut conferinţa cu tema „Martiriu și mărturisire în temnițele comuniste”. Evenimentul duhovnicesc, desfăşurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a debutat cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia părintele a ținut un cuvânt de învățătură despre tinerețe și roadele pe care omul este dator să le aducă Domnului, indiferent de vârstă.
Spre seară, fiii parohiei s-au adunat pentru a audia conferința despre martirii neamului românesc din perioada comunistă. În cadrul expunerii sale, cunoscutul autor a evidențiat, printre altele, faptul că doar prin rugăciune mărturisitorii acelei perioade au rezistat în fața chinurilor.
„În prima parte a conferinței am încercat să prezint martiriul ca pe cea mai înaltă ofrandă pe care o poate aduce omul, Domnului. După cum știm, acest «botez al sângelui», după cum îl numesc Sfinții Părinți, este prezent în istoria Bisericii dintru începuturi. Apoi, am făcut o scurtă trecere prin învățăturile pe care ni le-au lăsat cei care au fost întemnițați în acele vremuri grele pentru România. Aici mă refer la vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, cu binecunoscutul său volum intitulat «Memorii», apoi părinții: Arsenie Papacioc, Cleopa Ilie, Dumitru Stăniloe, etc. După ce am luat aminte la suferința acestora, am vorbit despre rugăciune ca cea mai importantă armă împotriva necazurilor. Nu în ultimul rând, i-am sfătuit să fie mărturisitori în cuget și cuvânt ai Mântuitorul Hristos în tot timpul și locul”, a spus Pr. Dr. Liviu Petcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
După susținerea prezentării a urmat o sesiune de întrebări referitoare la tema conferinței, dar și o serie de sfaturi în ceea ce privește modul de viață al creștinilor de astăzi, care trăiesc în libertate.