Milostenia izvorăște din iubirea de oameni

Cuvinte duhovnicești

Milostenia izvorăște din iubirea de oameni

    • dăruire bănuți
      Milostenia izvorăște din iubirea de oameni / Foto: Oana Nechifor

      Milostenia izvorăște din iubirea de oameni / Foto: Oana Nechifor

Milostenia are mare putere. Suntem datori să facem mai întâi milostenie sufletească, să arătăm iubire către oameni, și apoi, cu sinceritate, dragoste și discernământ, să-i ajutăm.

Milostenia se răsplătește în această lume, iar în cealaltă ni se dă înapoi însutită. Să ne îngrijim mereu de săraci și să-i ajutăm, căci ei mijlocesc pentru noi la Dumnezeu. Milostenia are mare putere. Suntem datori să facem mai întâi milostenie sufletească, să arătăm iubire către oameni, și apoi, cu sinceritate, dragoste și discernământ, să-i ajutăm. Oamenii lui Dumnezeu trebuie să aibă dragoste. Dragostea are limbajul ei, limbajul lui Hristos, și cine îl are pe acesta este bine călăuzit în lucrările lui. Milostenia formală nu are mare însemnătate. Însemnătate are când mila conține în ea dragoste, și mișcată de această dragoste îl miluiește pe sărac. 

Domnul nu dă importanță lucrului mult sau puțin, ci intenției pentru milostivire, și pe aceasta o premărește. Milostenia noastră trebuie să izvorască din iubirea de oameni, care au nevoie nu numai de lucruri materiale, ci și de ajutor sufletesc. Să-i ajutăm și duhovnicește. Când îi dăm curaj și putere unui om deznădăjduit să continue lupta sa, greaua lui încercare, și în felul acesta îl scăpăm de primejdia unei catastrofe, această milostenie este foarte mare.

(Părintele Efrem Athonitul, Despre credința și mântuire, Editura Bunavestire, Galați, 2003, p. 59)