Misiunea Diaconia a inaugurat un centru de asistență integrată pentru refugiați și persoane vulnerabile din Republica Moldova

Mitropolia Basarabiei

Misiunea Diaconia a inaugurat un centru de asistență integrată pentru refugiați și persoane vulnerabile din Republica Moldova

Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a inaugurat la Chișinău joi, 14 iulie 2022, Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie Sfânta Ana, care va oferi sprijin familiilor care se confruntă cu situații de criză – atât din rândul refugiaților, cât și din rândul familiilor vulnerabile social din Republica Moldova.

Au participat Mitropolitul Basarabiei, reprezentantul Sectorului Social-Filantropic al Patriarhiei Române, membri ai reprezentanțelor diplomatice acreditate la Chișinău și parteneri externi ai Misiunii Sociale Diaconia.

Au fost prezenți Excelența Saie Stella Avalone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Excelența Sa Marko Shevchenko Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, și dr. Marius Ciprian Toth, însărcinat cu afaceri din partea Ambasadei României în Republica Moldova.

Ceremonia a început cu slujba de binecuvântare a noului centru, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Petru și de clerici de la Centrul Eparhial din Chișinău.

„Ne bucurăm și mulțumim tuturor celor care au contribuit la această lucrare”, a spus Părintele Mitropolit Petru. „Le mulțumim tuturor pentru darul acesta, pentru că este un dar dumnezeiesc, un dar pentru toți oamenii, pentru copii, pentru tineri, pentru săraci.”

„Aceasta este datoria noastră de creștini, pentru că Dumnezeu vrea de la noi iubire. Dumnezeu ne iubește și pe noi și de aceea trebuie să îi iubim și noi pe cei care nu ne cunosc”, a mai spus Înaltpreasfințitul Petru.

Mitropolitul Basarabiei a oferit distincții celor implicați în înființarea centrului și în sprijinirea Misiunii Sociale Diaconia.

Părintele Ciprian Ioniță, Președintele Federației Filantropia a Patriarhiei Române, a primit Crucea Mitropoliei Basarabiei, Monseniorul Michael Landau, Președintele Caritas Europa, a fost distins cu Ordinul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Gradul I, Aurelian Iftimiu, Directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române, a primit  Ordinul „Sfântuș Voievod Ștefan cel Mare” Gradul II, iar reprezentanții organizațiilor Caritas Austria și Caritas Ambrosiana, respectiv Raphael Thurn și Sergio Malacrida, au primit fiecare Ordinul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Gradul II .

Europa creștină: grijă pentru cetățeanul său

„Oamenii în nevoie sunt tocmai cei cărora ne adresăm, indiferent de unde vin și încotro își vor ține calea. Căci, mai întâi criza pandemică, ulterior criza provocată de agresiunea Rusiei în Ucraina, au pus o presiune enormă pe confrații noștri fugiți din calea războiului, dar și pe familiile din Republica Moldova care și-au deschis ușile pentru a-i găzdui în comunitățile noastre,” a spus Igor Belei, Director Executiv al Misiunii Social Diaconia.

„Centrul «Sfânta Ana» este continuarea logică a lanțului bunătății în care se înscriu Centrul de Asistență Primară de la punctul vamal Criva, Centrul Anastasis de la Bălți, programul de emergență… Din primele ore ale războiului, echipa Diaconiei a devenit un partener de nădejde al autorităților, care și-a pus la dispoziție toată logistica”, a mai spus el.

Igor Belei a mulțumit în mod deosebit organizației filantropice catolice Caritas Europa, cu care Misiunea Socială Diaconia desfășoară un parteneriat de două decenii și care a fost unul dintre parteneri la înființarea Centrului „Sfânta Ana”.

„Probabil, la nivel European sunt puține exemple în care structurile celor două biserici – ortodoxe și romano-catolice – reușesc să mențină un dialog atât de longeviv și generativ în a găsi răspunsuri la nevoile aproapelui”, a spus Igor Belei.

Această relație „reprezintă încă o dovadă că Europa creștină împărtășește grija pentru cetățeanul său, pornind de la fundamentul pe care l-a oferit biserica – iubirea creștină de aproapele”, a mai spus Directorul Misiunii Sociale Diaconia.

Punți între comunități prin sprijin integrat

Monseniorul Michael Landau a vorbit în discursul său despre specificul Centrului „Sfânta Ana”.

„Un aspect remarcabil al proiectului este abordarea lui integrată. Nu va furniza ajutor doar pentru refugiații ucraineni, ci va avea în vedere și nevoile populației din Moldova. Centrul va furniza servicii educaționale și pentru copiii refugiaților, și pentru copiii din comunitatea gazdă. Aceasta va crea punți între comunități”, a spus Președintele Caritas Europa.

„Iar Banca pentru Alimente va furniza alimente și obiecte de necesitate atât pentru refugiații ucraineni, cât și pentru persoanele vulnerabile din Republica Moldova.”

„Un aspect remarcabil al proiectului este abordarea lui integrată. Nu va furniza ajutor doar pentru refugiații ucraineni, ci va avea în vedere și nevoile populației din Moldova”, a spus joi, 14 iulie 2022, Michael Landau de la Caritas Europa.

„Din acest punct de vedere, Centrul «Sfânta Ana» corespunde unei viziuni pe termen lung de consolidare a forțelor integrative din societate”, a mai spus Monseniorul Michael Landau.

Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie Sfânta Ana va oferi asistență socială pentru persoanele refugiate, servicii personalizate pentru adulți, consiliere juridică, spații prietenoase și activități de tip after-school pentru copii. Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” a fost lansat cu sprijinul financiar al Caritas Austria și Nachbar in Not.

Sursa: basilica.ro