„Ne dorim să transformăm acest frumos concurs în olimpiada naţională de muzică psaltică“
Vineri, 24 februarie 2017, la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, s-a desfăşurat etapa zonală a Concursului Naţional de Muzică Psaltică pentru seminariile şi liceele teologice ortodoxe, aflat la prima ediţie. Evenimentul a fost organizat de Ateneul din Iaşi şi Seminarul Teologic Ortodox „Vasile cel Mare“ Iaşi, în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
Sala mare de spectacole „Radu Beligan“ a Ateneului Tătăraşi din Iaşi a fost vineri gazda primei ediţii a Concursului Naţional de Muzică Psaltică pentru seminariile şi liceele teologice ortodoxe - faza zonală. Proba de concurs a constat în interpretarea a 4 lucrări muzicale psaltice: piesa impusă, una irmologică, una stihirarică şi una papadică, nu mai mult de 20 de minute - timp total - (din momentul intrării şi până la ieşirea de pe scenă. Au participat cinci coruri de muzică psaltică, respectiv cele ale seminariilor teologice ortodoxe de la Botoşani, Suceava, Huşi Neamţ şi Iaşi.
„Acest concurs adună tot ceea ce este mai bun în Patriarhia Română din această perspectivă a seminariilor şi a liceelor teologice“
Din juriul care a deliberat câştigătorii concursului de ieri au făcut parte pr. lect. univ. dr. Alexăndrel Barnea, preşedinte de onoare, insp. prof. Irina Petronela Florian, preşedinte executiv, lect. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi, membru evaluator, pr. lect. univ dr. Gabriel Năstasă, prep. univ. drd. Adrian Sîrbu şi prof. dr. Dura Carmen, secretarul comisiei.
Prezent la eveniment, părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, a transmis celor prezenţi cuvântul de binecuvântare al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei: „Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei a primit cu gând bun această iniţiativă care vine de la Bucureşti şi care adună la Bucureşti tot ceea ce este mai bun în Patriarhia Română din această perspectivă a seminariilor şi a liceelor teologice. Asemenea iniţiative nu trebuie să rămână limitate în timp şi spaţiu, ci trebuie să continue pentru că este o formă prin care Biserica vorbeşte, şi prin această formă, prin muzică psaltică, despre taina Fiului lui Dumnezeu care S-a întrupat, Biserică în care noi ne regăsim cu bucurie, uneori cu durere, dar, nădăjduiesc, din ce în ce mai autentic şi mai adecvat la nevoile actuale ale oamenilor care sunt în primul rând spirituali“.
Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, co-organizator al evenimentului de ieri, a vorbit doamna profesor inspector Irina Petronela Florian: „Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi este alături de dumnavoastră în această frumoasă iniţiativă care a venit de la Bucureşti. Vom fi alături de dumneavoastră pe întreg parcursul acestei ediţii şi cu siguranţă şi la viitoarele ediţii. Ne dorim să transformăm acest frumos concurs în olimpiada naţională de muzică psaltică“.
Corul seminarului ortodox din Iaşi va reprezenta Moldova şi Bucovina în etapa naţională
După desfăşurarea concursului, juriul a desemnat drept câştigător şi, implicit, participant la etapa naţională a Concursului de Muzică Psaltică corul Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi. Locul al II-lea a fost obţinut de corul seminarului teologic de la Suceava, iar locul al III-lea de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Neamţ. Menţiuni au obţinut cururile seminariilor teologice liceale ortodoxe de la Huşi şi Botoşani.
Concursul Naţional de Muzică Psaltică îşi propune să încurajeze tinerii să studieze muzica psaltică, susţinând astfel păstrarea şi cultivarea acestui tezaur de cultură universală şi naţională, să valorifice interpretarea autentică a muzicii psaltice, să promoveze formaţiile de muzică psaltică valoroase ale instituţiilor de învăţământ teologic preuniversitar şi să faciliteze accesul tuturor elevilor teologi la acest gen de muzică. Concursul se adresează formaţiilor (grupurilor) de muzică psaltică din cadrul celor 36 de seminarii şi licee teologice ortodoxe din România.
În etapa naţională vor participa cele 6 formaţii care au obţinut premiul I şi cel mai mare punctaj din concurs, obţinând astfel calificarea din cele şase zone ale Patriarhiei Române: Muntenia şi Dobrogea; Moldova şi Bucovina; Ardeal; Cluj, Maramureş şi Sălaj; Oltenia şi Banat.
Prima ediţie a Concursului Naţional de Muzică Psaltică -etapa naţională - va fi organizată la Bucureşti, pe 30 martie 2017, cu implicarea directă a Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti, care va asigura cazarea şi masa participanţilor.