Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la hramul Mănăstirii Agapia: „Omul este ființă chemată să aducă laudă lui Dumnezeu”

Arhiepiscopia Iaşilor

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la hramul Mănăstirii Agapia: „Omul este ființă chemată să aducă laudă lui Dumnezeu”

Şi în acest an, cu prilejul sărbătoririi hramului, ­Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşi din întreaga ţară, veniţi să-i cinstească prin rugăciune pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. 

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost sărbătoriţi în mod cu totul deosebit vineri, 8 noiembrie, la Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. 

Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşi din satele apropiate aşezării monahale, dar şi din Târgu Neamţ sau alte orașe ale țării şi-au îndreptat paşii către locaşul monahal pentru a-i cinsti prin rugăciune pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Soborul de preoţi, obştea de aici, elevele de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Mănăstirea Agapia, împreună cu pelerinii, l-au întâmpinat pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfinţilor Voievozi. Cele câteva sute de credincioși prezenți au sărutat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi s-au închinat la racla ce adăposteşte moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, aflată în pridvorul sfântului locaş. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Rafail de la Agapia Veche” al Mănăstirii Agapia. În timpul slujbei, au fost pomeniţi ctitorii vechii aşezări monahale plecați la Domnul. 

După citirea Evangheliei, ierarhul a adresat cuvânt de învățătură obștii monahale și credincioșilor prezenți. Părintele Mitropolit Teofan a punctat câteva căi prin care omul poate avea o viață de înger: „Dacă omul este realitatea cu puțin mai mică decât îngerul, înseamnă că omul este ființă chemată să aducă laudă lui Dumnezeu. Inima omului, mintea lui, viața lui, trupul lui - templu al Duhului Sfânt - sunt chemate să devină o laudă permanentă a lui Dumnezeu. «Vorbiți între voi în psalmi și în cântări», «aveți mărturie în Scripturi pentru tot ceea ce faceți», «rugați-vă neîncetat» - sunt cuvinte ale Dumneze­ieștii Scripturi care arată viața de înger întruchipată în viața omului”.

La slujba prilejuită de hramul Mănăstirii Agapia au participat stareți și starețe de la mănăstiri din zona Neamțului. De asemenea, foarte mulți credincioși apropiați de această mănăstire s-au împărtășit la momentul cuvenit cu Sfintele Taine. 

La final, IPS Părinte Mitropolit Teofan i-a mulțumit maicii starețe Olimpiada Chiriac pentru invitație, după care a avut loc o agapă la care au participat majoritatea pelerinilor prezenți la slujba hramului.

Ctitorul Mănăstirii Agapia din Vale sau Agapia Nouă este hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu (1634-1653). El a construit biserica cu hramul „Sfinții Voievozi Mihail şi Gavriil“ în perioada 1641-1643, după planurile arhitectului Enache Ctisi de la Constantinopol. Locaşul de cult a fost sfinţit la 12 septembrie 1646 de Mitropolitul Varlaam Moţoc al Moldovei, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi călugări, în prezenţa domnitorului Vasile Lupu.

Citește despre: