Mormintele patriarhilor de la Marea Lavră
În partea sudică a curţii Mănăstirii Marea Lavră se află mormintele a trei patriarhi care s-au închinoviat în mănăstire.
Primul este mormântul Patriarhului Antim al II-lea (†1628). Acesta a fost patriarh al Constantinopolului pentru foarte scurtă vreme, în anul 1923. După retragerea la Marea Lavră, el a ridicat turnul cu trei etaje în care se află Paraclisul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir.
Al doilea mormânt este cel al Patriarhului Dionisie al III-lea Vardales (†1696). Acesta a fost patriarh al Constantinopolului între anii 1662-1665. După venirea la Marea Lavră, el a dăruit mănăstirii toată averea sa, din care s-au construit bolniţa şi un drum. De asemenea, el a reuşit obţinerea unui acord cu creditorii evrei din Tesalonic.
Al treilea este mormântul Patriarhului Ieremia al III-lea (†1735). Acesta a fost patriarh al Constantinopolului în două rânduri: între anii 1716-1726 şi 1732-1733. După retragerea din scaunul patriarhal, a venit la Marea Lavră, unde s-a îngrijit de bolniţă.
Alături de aceste morminte se află chilia unde s-a nevoit Sfântul Grigorie Palama.
(Foto) Mănăstirea Marea Lavră – cea dintâi mănăstire athonită
Paraclisul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Marea Lavră
Schitul „Sfântul Antonie” de la Iezerul-Vâlcea
Realizat deSite dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro