Multă putere au lacrimile de pocăință

Cuvinte duhovnicești

Multă putere au lacrimile de pocăință

    • Multă putere au lacrimile de pocăință
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Păcătosul se izbăvește mai repede decât cel ce se nevoiește, dacă plânge și cere ajutor. Dacă spui „Iartă-mă, Dumnezeul meu!” și lăcrimezi, acele lacrimi au multă putere, ca și cum ar fi o jumătate de botez.

Ceri milă și îndată vine Lumina și te eliberează. Ajunge numai să ceri ajutor. Pentru că păcătosul se izbăvește mai repede decât cel ce se nevoiește, dacă plânge și cere ajutor. Dacă spui „Iartă-mă, Dumnezeul meu!” și lăcrimezi, acele lacrimi au multă putere, ca și cum ar fi o jumătate de botez.

Mie îmi place foarte mult cântarea: La mulțimea faptelor mele cele rele cugetând eu, ticălosul, mă cutremur de înfricoșata zi a Judecății. Dar îndrăznind la mila milostivirii Tale, ca David strig Ție: Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta.

David, după ucidere și desfrânare, s-a îmbrăcat în chip smerit și, aruncându-se într-o groapă, plângea zicând: Miluiește-mă Dumnezeule! și ceilalți psalmi. Dumnezeu iartă pe cel ce se pocăiește. El este asemenea celui care avea 100 de oi și care, pierzând una, a pornit în căutarea ei. Iar când o află, se bucură mai mult de aceasta decât de celelalte 99 de oi.

(Ca aurul în topitoare. Viața mucenicească a unui Iov al zilelor noastre: Anastasie Malamas, Traducere din limba greacă de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2012, pp. 45-46)

Citește despre: