Muzeul Mitropolitan din Iași a inaugurat expoziția „Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim”
Muzeul Mitropolitan din Iași a fost, ieri după-amiază, gazda unui eveniment cultural de excepție, odată cu vernisajul expoziției „Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim”. Evenimentul s-a desfășurat în sala Sinaxar, începând cu ora 16.00, aducând în atenția publicului frumusețea artei sacre și simbolismul profund al Crucii în cultura și spiritualitatea creștină.
Expoziția reunește lucrări de excepție, menite să inspire reflecția asupra rolului Crucii în viața spirituală.
Evenimentul moderat de părintele ipodiacon Mihai-Alex Olteanu, muzeograf la Muzeul Mitropolitan, a debutat cu un discurs susținut de doamna pictor Elena Murariu, un nume de referință în domeniul artei murale și al iconografiei românești.
Artista a vorbit despre universalitatea simbolului Crucii, menționând că:
Părintele Mihai a introdus o temă deosebită, amintind faptul că acest semn, atât de simplu – o linie verticală și una orizontală, cu mici variații – se regăsește pretutindeni, în toate colțurile lumii, de-a lungul istoriei.
A spus că acest simbol apare încă din paleolitic. Îl găsim la sumerieni, la hinduși, la peruani, în Mexic – peste tot. În general, acest semn simplu și puternic are conotații pozitive, ziditoare. De cele mai multe ori, este un simbol solar, un simbol al celor patru anotimpuri, al legăturii dintre cer și pământ, al celor patru puncte cardinale, un simbol apotropaic.
Părintele Mihai a menționat că acest semn simbolizează unirea contrariilor, fiind un semn al vieții și al nemuririi. Un exemplu este crucea egipteană, simbol al vieții veșnice. Acum, să ajungem la Crucea noastră, Crucea creștină.
În Vechiul Testament, întâlnim semne și prefigurări ale Crucii în viața prorocului Moise. Ne amintim momentele în care Moise desparte apele Mării Roșii, ridică șarpele de aramă în pustie sau își întinde mâinile asemenea lui Hristos, în lupta dintre amaleciți și israeliți, sprijinit de Aaron și Hur, astfel încât israeliții să biruiască.
Creștinismul ni-L aduce pe Iisus pe cruce – Crucea ca semn al jertfei lui Hristos, Crucea ca semn al smereniei, al îmbărbătării și al nădejdii, Crucea ca semn al Învierii. Este arma care dezleagă, noul pom al vieții, semnul iconomiei Sfintei Treimi.
Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a fost prezent părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor. Acesta i-a oferit Elenei Murariu distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni, ca recunoaștere a contribuției sale la promovarea artei sacre.
Părintele Hrisostom a vorbit, la rândul său, despre semnificația Crucii în viața credincioșilor:
Crucea, în general, este asociată cu ideea de binecuvântare, dar, în mod concret, ea nu este doar un simbol abstract. Fie că vorbim despre cruci de binecuvântare, cruci procesionale, troițe sau pur și simplu despre semnele crucii pe care le regăsim peste tot – în vestimentația sacră sau în uzul personal –, toate aceste cruci nu sunt altceva decât toiege pe care Dumnezeu le așază în viețile noastre, fie ca persoane, fie ca și comunități.
De ce este importantă Crucea? Nu doar pentru că ne amintește de ceva, căci ea nu este doar un simbol comemorativ. Crucea scoate la iveală resurse reale de binecuvântare pe care Dumnezeu le revarsă asupra fiecăruia dintre noi. De aceea, acest moment de reflecție este unul foarte frumos, oferindu-ne prilejul de a ne reaminti câtă binecuvântare – știută sau neștiută – au mijlocit aceste obiecte, fie ele mai frumos sau mai puțin frumos realizate, din materiale mai scumpe sau mai modeste.
Cert este că ele și-au împlinit menirea și, așa cum bine observa doamna, își continuă în mod firesc această lucrare: aceea de a ne vesti binecuvântarea Tatălui, pe care Hristos ne-a mijlocit-o prin Cruce.
Publicul prezent la eveniment a avut ocazia să admire creațiile expuse și să descopere bogăția semnificațiilor transmise prin intermediul artei religioase. Expoziția va rămâne deschisă publicului în perioada următoare, oferind tuturor doritorilor posibilitatea de a se bucura de frumusețea și profunzimea artei sacre.