Muzeul Mitropolitan din Iași prezintă „Exponatul lunii”
Începând cu luna august a acestui an, Muzeul Mitropolitan din Iași, în parteneriat cu portalul doxologia.ro, aduc în atenția publicului un nou proiect: serialul intitulat „Exponatul lunii”. Intenționăm, astfel, să prezentăm lunar, un obiect care face parte din expoziția permanentă a Muzeului Mitropolitan, pentru o mai bună cunoaștere a acestor comori de artă veche românească.
Muzeul Mitropolitan din Iași a fost realizat în cadrul Proiectului de reabilitare și restaurare a Ansamblului Mitropolitan. Muzeul este amplasat în subsolul Catedralei Mitropolitane, respectând din punct de vedere planimetric structura fundațiilor bisericii și are șase săli în care a fost organizată expoziția permanentă. Pentru expozițiile temporare se folosește încăperea dintre sala Ofrandă și sala Ekklesia.
Scopul acestui muzeu este de a pune în valoare cele mai reprezentative bunuri de patrimoniu care reflectă spiritualitatea creștin-ortodoxă din zona Moldovei dar și activitatea Mitropoliților care au avut un rol deosebit în perpetuarea tradiției creștine.
Astfel sunt expuse icoane reprezentative pentru școala moldovenească de pictură bisericească, obiecte de cult din metale prețioase și ferecături care reflectă măiestria meșterilor argintari, veșminte realizate din țesături fine și brodate cu fir de aur și argint. La valoarea intrinsecă a acestor exponate se adaugă și valoarea memorialistică în sensul că au aparținut Mitropoliților Moldovei, mari personalități ale vieții religioase și culturale și în acest mod, încă odată se cinstește memoria înaintașilor nostri.
Pentru o mai bună cunoaștere a acestor comori de artă veche românească și în dorința noastră de a capta interesul publicului pentru a împărtăși alături de noi bucuria de le admira vom iniția un serial intitulat „Exponatul lunii”. Intenționăm, astfel, să prezentăm lunar, un obiect care face parte din expoziția permanentă a Muzeului Mitropolitan.
Exponatul lunii august: Cruce pentru Sfânta Masă – lemn sculptat, cu ferecătură din argint aurit
Brațele crucii sunt flancate de raze iar la extremități sunt ornate cu elemente florale, suportul este octagonal. La baza crucii de lemn este încastrată, în ferecătură, o particică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, fapt ce-i conferă o valoare deosebită. Crucea, conform inscripției scrisă cu litere chirilice, a fost dăruită catedralei de Mitropolitul Veniamin Costachi în anul 1810:
„Această cruce a fost realizată și ferecată pe cheltuiala Mitropolitului Veniamin Costachi”, 1810.
Sfântul Maxim Mărturisitorul ‒ drumul spre sfințenie
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro