Nașterea Maicii Domnului
Nașterea Maicii Domnului
Tradiția atribuie Sfântului Evanghelist Luca primele reprezentări iconografice ale Sfintei Fecioare. Originalele acestora nu s-au păstrat dar se crede că ele au servit ca prototipuri pentru iconografia de mai târziu. Textele liturgice confirmă tradiția că Sfântul Evanghelist Luca este primul care a pictat icoanele Maicii Domnului. Astfel, în slujba utreniei, din ziua de 26 august, când se prăznuiește icoana Maicii Domnului din orașul Vladimir, în canon se consemnează numele Evanghelistului Luca: „Zugrăvind prea cinstitul tău chip, dumnezeiescul Luca, scriitorul cel insuflat de Dumnezeu al Evangheliei lui Hristos, a înfățișat pe Ziditorul a toate pe brațele tale“.
Tema Nașterii Maicii Domnului, apare însă în iconografie cel puțin din secolul al VII-lea. O întâlnim atât în icoane pe suport, cât și în reprezentările murale.
Nașterea Maicii Domnului, prăznuită pe data de 8 septembrie, este prima sărbătoare importantă a noului an bisericesc. Maica Domnului s-a născut din părinți sterpi și înaintați în vârstă: Ioachim - descendent din neamul împărătesc al lui David, din spița lui Iuda - și Ana - care se trăgea din neamul preoțesc al lui Levi -, ca răspuns la rugăciunile lor.
În iconografia tradițională, Nașterea Maicii Domnului este reprezentată astfel: Sfânta Ana stă pe pat înăuntrul unei case. Este zugravită la dimensiuni mari, în centrul icoanei. Conform tradiției care ne vorbește despre ea, apare descrisă ca o femeie în vârstă, cucernică. Pe lângă ea se află două sau trei tinere, una îi aduce mâncare pe o tavă. Stau într-o parte a ei și cu fața la ea. În unele icoane, în spatele lor, se află Sfântul Ioachim. Mai jos, în planul frontal, este reprezentată copila, Maica Domnului, gata să fie îmbăiată de două femei. Sfânta Ana, Sfântul Ioachim și Maica Domnului au aureole.
Inscripția icoanei, redată în partea de sus pe un rând sau pe două, este: „Nașterea Maicii Domnului“.
Imnografia bisericească pune în lumină semnificația Nașterii Maicii Domnului în troparul care se cântă la slujbele praznicului: „Nasterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea; că din tine a răsărit Soarele Dreptății, Hristos Dumnezeul nostru; și dezlegând blestemul, a dat binecuvântare; și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viață veșnică.“
Citește despre: