„Nevoința pentru virtute. Asceza într-o societate modernă secularizată” – Averchie Tauşev
La Editura Doxologia a apărut cartea intitulată „Nevoința pentru virtute. Asceza într-o societate modernă secularizată” de Arhiepiscopul Averchie Tauşev. Traducerea din limba engleză a fost realizată de Lucian Filip.
Arhiepiscopul Averchie a fost cel de-al patrulea stareț al Mănăstirii Sfânta Treime din Jordanvile, New York. S-a născut în Rusia țaristă, dar în ajunul Revoluției bolșevice a trebuit să plece din țară împreună cu familia. A locuit o vreme în Bulgaria, unde a început să simtă chemarea pentru viața monahală și, în curând, avea să devină monah și apoi ieromonah. Înainte de a fi numit profesor la Seminarul Sfânta Treime, în 1951, a predat teologia și a slujit ca preot în Bulgaria, Cehoslovacia, Iugoslavia și Germania. În 1952 a devenit rectorul seminarului, a fost sfințit episcop, iar după moartea Arhiepiscopului Vitalie a devenit starețul Mănăstirii Sfânta Treime. În calitate de stareț și de rector a fost deosebit de implicat în formarea curriculumului seminarial și în viața cotidiană a seminariștilor și a monahilor. A fost apreciat de convertiții la Ortodoxie, precum ieromonahul Serafim Rose.
Acest volum are 12 capitole dedicate ascezei, iubirii evanghelice, libertății, luptei cu patimile, nevoinței creștine, într-un cuvânt. Fiecare capitol conține răspunsuri la diferite întrebări care ne ajută mai ușor să înțelegem de ce e necesară nevoința pentru virtute într-o societate modernă secularizată.
„Ascetismul”, în societatea seculară modernă, este perceput ca ceva extraordinar de sumbru, aproape sinistru, întru totul diferit de viața omenească „normală”. Mulți înțeleg asceza ca fiind un fel de monstruozitate fanatică sau auto-tortură, ceva precum a merge desculț pe cărbuni aprinși sau a fi spânzurat de propriile coaste – așa cum fac, de exemplu, yoginii și fachirii indieni, spre uimirea tuturor.
O astfel de atitudine distorsionată și părtinitoare față de noțiunea de asceză în societatea modernă demonstrează cât de mult s-au îndepărtat creștinii moderni de modul corect de înțelegere a învățăturii evanghelice, cât de mult s-au „înlumit” și cât de străină le-a devenit gândirea de viața duhovnicească autentică la care Mântuitorul nostru, Domnul Iisus Hristos, i-a chemat nu pe câțiva aleși sau pe unele persoane remarcabile, ci pe toți creștinii, la modul general.
Cartea poate fi comandată online, aici: https://edituradoxologia.ro/nevointa-pentru-virtute-asceza-intr-o-societate-moderna-secularizata.
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro