„O biserică se înalţă cu mari sacrificii“
Credincioşii din Parohia Vultureşti, Protopopiatul Vaslui, au participat în prima duminică din luna noiembrie la slujba de resfinţire a Bisericii „Sfântul Nicolae“, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Corneliu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Locaşul de închinăciune a fost supus în ultimii cinci ani unor ample lucrări de reabilitare şi înfrumuseţare. Slujba sfinţirii a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de ierarhul locului pe un podium special amenajat.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Vultureşti, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui, a fost resfinţită duminică, 2 noiembrie 2014, de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor. La orele dimineţii, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de soborul preoţilor, de autorităţile locale, de credincioşi şi de numeroşi copii îmbrăcaţi în costume naţionale. Sătenii l-au aşteptat cu flori în mână, arătând astfel preţuirea şi respectul pentru ierarhul lor. Slujba sfinţirii a început la exterior şi a continuat în interorul sfântului locaş, aşa cum este rânduiala Bisericii. Pe un podium special amenajat în curtea sfântului locaş, Preasfinţitul Părinte Corneliu, înconjurat de soborul slujitorilor, a săvârşit Sfânta Liturghie. Din soborul preoţilor au făcut parte părinţi consilieri de la Centrul eparhial Huşi, părinţi protopopi şi preoţi parohi, răspunsurile la strană fiind oferite de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huşi. După citirea Sfintei Evanghelii, Episcopul Huşilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 22-a după Rusalii. Pornind de la pericopa evenghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul XVI, versetele de la 19 la 31, în care ni se prezintă pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr, Preasfinţia Sa a menţionat că „sufletele după moarte nu sunt inconştiente şi îşi aduc aminte de cei pe care i-au lăsat în urmă. Sufletele după moarte sunt cele care doresc să-i ajute pe cei de pe pământ, iar dacă au dus o viaţă dreaptă şi sfântă, o fac prin rugăciune către Dumnezeu. De aceea îi cinstim pe sfinţi, pentru că mijlocesc pentru noi. Acest om din Evanghelie, deşi era condamnat în iad, şi-a adus aminte din iad că pe pământ cei cinci fraţi ai lui au nevoie de ajutor. De aceea, a cerut ca Lazăr să se întoarcă înapoi în lume. Concluzionând la cele relatate, uşor aflăm că învăţătura Mântuitorului din Sfânta Evanghelie este acesta: să ne întoarcem către El prin credinţă şi fapta cea bună. Sfântul Apostol Iacov a spus în capitolul al doilea din epistola sa: «Judecata lui Dumnezeu este dreaptă». Mila, fapta cea bună, biruieşte dreptatea judecăţii“.
Lucrări realizate cu multe sacrificii
La momentul împărtăşirii, numeroşi credincioşi au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Pentru toată osteneala depusă la reconsolidarea şi înfrumuseţarea bisericii din Vultureşti, pr. paroh Ion Cătălin Mistrianu a fost hirotesit iconom stavrofor. Parohul de la Vultureşti a mulţumit Preasfinţitului Părinte Corneliu pentru că a binecuvântat lucrările realizate la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“. „Acum cinci ani, Preasfinţia Voastră aţi avut încrederea să mă trimiteţi la Vultureşti pentru a duce mai departe misiunea acestei parohii. Aţi avut încredere în mine mereu şi ne-aţi sprijinit atât financiar, cât şi moral. Ori de câte ori cădeam în ispite şi greutăţi, Preasfinţia Voastră aţi fost alături de noi. Mulţumesc şi domnilor consilieri care au fost alături de noi zi de zi şi credincioşilor care au contribuit“, s-a exprimat pr. paroh Ion Cătălin Mistrianu. Ierarhul de la Huşi a apreciat că, după cinci ani de la numirea preotului Ion Cătălin la Vultureşti, biserica parohiei „arată îmbrăcată într-o haină nouă“. „Acest sfânt locaş a primit prin sfinţirea pe care am săvârşit-o darul Duhului Sfânt. Părintele Ion Cătălin Mistrianu a fost paroh la Draxeni, acolo făcând lucruri mari. De aceea, l-am trimis la Vultureşti pentru a desăvârşi şi pentru a împlini lucrarea care niciodată nu se sfârşeşte. O biserică se înalţă cu mari sacrificii. Biserica din sufletele oamenilor trebuie cultivată mereu. Părintele Mistrianu este un om care bate la uşa inimilor şi a sufletelor multora. De aceea, i s-a oferit o cruce în dar, pentru ca slujirea crucii pe care a primit-o să fie continuată până în ziua în care Dreptul Judecător îi va da cununa împlinirii slujirii şi a desăvârşirii misiunii sale pe acest pământ. Felicit pe toţi cei care l-au ajutat pe părintele paroh ca să arate biserica astăzi (n.r. duminică, 2 noiembrie) aşa cum o vedeţi. Toate lucrările care s-au făcut au presupus foarte mult sacrificiu şi foarte multă dăruire de sine. Vă felicităm şi pe dumneavoastră, credincioşii noştri dragi, cei cu inima şi cu sufletul deschise spre credinţa în Mântuitorul Hristos Cel mort şi înviat“, a remarcat Preasfinţitul Corneliu. Credincioşii au avut posibilitatea cu acest prilej să treacă prin Sfântul Altar pentru a se închina Sfintei Mese.