O carte ca o rugăciune

Sunt pagini de încurajare pentru sufletul care are nevoie de redescoperirea respirației dăruite de așezarea în pace. Într-o pace de care, vai, ducem atât de mult dor.

A fost publicată o minunată antologie de rostiri-zidiri a Părintelui Proclu, Doamne să ajungă toți în Rai. Cuvinte de folos (Mănăstirea Sihăstria Putnei, 2022, 103 pg.).

Cu o simplitate curată, specifică inimilor adâncite în rugăciune și Dor de Dumnezeu, veți descoperi mai întâi viața sa (pp. 11- 27) – dovedind că viața sa în Hristos a fost deschisă acum, prin aceste texte, cunoașterii noastre – și apoi o serie de texte luminoase despre rugăciune, dragoste, nevoință, judecarea aproapelui, mândrie, smerenie, mânie, iertare, pocăință, spovedanie, ascultare, răbdare, vremuri grele, mântuire, despre lucrarea Duhului Sfânt și bucuriile duhovnicești.

Sunt pagini de încurajare pentru sufletul care are nevoie de redescoperirea respirației dăruite de așezarea în pace. Într-o pace de care, vai, ducem atât de mult dor. Efortul obștei Mănăstirii Sihăstria Putnei de a ni-l apropia pe omul acesta al lui Dumnezeu este meritoriu și nu poate trece neobservat omului cu lecturi duhovnicești.

O serie de fotografii din viața Părintelui Proclu întregesc imaginea liniștii smerite, coborâte parcă din altă lume pentru a ne îndemna la asemănarea cu omenia lui. Recitind textele – lectura primă se face cu rapiditate – mi-am simțit inima emoționată. Binecuvântată fie așezarea lui în Odihnă!

Sursa: Tribuna.ro

De la același autor

Ultimele din categorie