O carte cu temele la zi

Prezentare de carte

O carte cu temele la zi

Abordări curajoase, o scriitură de marcă și un efort de a înțelege lumea fără de care am fi mult, mult mai săraci. O minunată carte cu „temele” la zi!

Acum ceva timp a apărut ediția a II-a a lucrării lui Sandu Frunză, Între moartea politicii și moartea lui Dumnezeu. Eseuri despre literatură, religie și politică (Ed. Eikon, 2017, 188 pg.). Zilele acestea, grele, încărcate de scenarii și bolnave de scenarite cronicizate, am redeschis cartea și îmi îngădui să vă spun că tot ceea ce ar putea să intereseze în zona, deloc de confort, a conținuturilor politice legate de religie se luminează altfel, se așază altfel.

Departe de a fi doar o carte de teoretizare, volumul Profesorului Sandu Frunză propune o recompunere a spațiilor de identificare a problematicii reale legate de politic și religie, identificând parcă o scară internă de lectură a temelor care ne aprind și ne preocupă fără a avea însă conținutul necesar articulării lor. Publicate în timp în diverse reviste de specialitate (Prefața, pp.17-18), textele sunt texte-argument din domeniile în care distinsul profesor clujean s-a impus: fundamentalism religios, bioetică și biopolitică, filosofia post-holocaust, deontologia comunicării ori imaginarul religios în lumea virtualului agresiv (în special publicitate).

Descoperit în 1996 când publica de-acum clasica sa lucrare O antropologie mistică (Omniscop, Craiova,  1996, republicată tot la Eikon în 2016) se impune generației mele de teologi prin cele două lucrări fundamentale: Iubirea și Transcendența (Dacia, Cluj Napoca, 1999) și Experiența religioasă în gândirea lui Dumitru Stăniloae. O etică relațională (Dacia, Cluj Napoca, 2001). Pentru cititorul împătimit de consilierea etică și deontologia comunicării, ori preocupat de fundamentele dezvoltării personale și cheile responsabilității sociale în comportament, efortul lui Sandu Frunză pe abordarea acestor direcții nu poate lipsi din inventarul ideilor, lecturii ori conținuturilor.

Ediția dintâi a volumului ce-l prezentăm a apărut la Editura Tritonic (2016) ediția a doua făcându-l în parte mai accesibil lecturii. Reținem – doar pentru provocare- cuprinsul lucrării: 1. Etica politică- între etica biblică și mitologia morții lui dumnezeu (Prezența religiei ca politică a supraviețuirii; Moartea lui dumnezeu și condiția umană în lagărele morții. Către o nouă înțelegere a eticii responsabilității; Moartea lui dumnezeu și noua ordine politică. Spre o nouă semnificație a genocidului pentru societatea globală; Moartea lui Dumnezeu (abia acum scris majuscular, n. NC)- de la experiența personală la etica politică, pp. 19- 45); 2. Perspectiva lui Fundoianu asupra relației dintre iudaism și creștinism în lumina reflecțiilor sale privind gândirea lui Martin Buber (Adevărul iudaismului; Atunci când iudaismul este calea; Monoteismul etic și iubirea, pp. 46-56); 3. Elemente pentru o nouă conștiință iudaică, politică și culturală (Religie și totalitarism; Democrație, iudaism și exil; Conștiință biblică, poezie și ideologie; Politici ale autenticității și reflecție existențială, pp. 57- 75); 4. Secularizarea ca ieșire din eshatologie în societatea construită pe comunicare (Războiul cultural și recucerirea sufletului postmodern; Seducția și transcendența, pp. 76-84); 5. Provocări actuale ale alianței dintre religie și politică (Pluralismul, povestirea și adevărul, Cartea și resursele ei; Imaginea și violențele ei; Experiența religioasă individuală și laicizarea guvernării, pp. 85-105); 6. O perspectivă mitico-simbolică asupra politicii (Omul și cartea sa; Tribalismul politic și comunicarea politică; Vocile simbolice- între mitizarea intelectualilor și marginalizarea lor; Tribalism politic și rețele de socializare, pp. 106- 121); 7. Creștinism, politică și reafirmarea subiectului relațional (Creștinism și viață cotidiană; Creștinism și politică Subiectul relațional ca agent al construcției simbolice, pp. 122- 140). Abordări curajoase, o scriitură de marcă și un efort de a înțelege lumea fără de care am fi mult, mult mai săraci. O minunată carte cu „temele” la zi!

 

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: