O comunitate mică, dar cu o intensă activitate filantropică
Micuţa parohie Ezăreni, din satul Valea Adâncă, comuna Miroslava, judeţul Iaşi, poate fi un exemplu despre modul în care activitatea misionară a Bisericii poate încuraja credincioşii să împlinească porunca iubirii milostive a Mântuitorului, într-o societate în care numărul celor cu lipsuri este în creştere, iar al celor dispuşi la acte caritabile devine, pe zi ce trece, tot mai mic.
Luni, 1 octombrie, oamenii din Valea Adâncă - satul nou şi-a serbat ocrotitoarea, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Această comunitate este una nou-înfiinţată, primele familii stabilindu-se aici după anul 1995. De atunci, cele aproximativ 350 de familii venite în parohie din toate zonele municipiului Iaşi, lipsite în primii ani de asistenţa unui preot, s-au cunoscut şi împrietenit prin intermediul Bisericii, care a devenit centrul vieţii sociale, culturale şi spirituale a comunităţii Ezăreni.
„Sărbătoarea hramului principal al bisericii noastre, «Acoperământul Maicii Domnului», a început duminică seara, prin săvârşirea slujbei Vecerniei unite cu Litia, în cadrul căreia ni s-au alăturat în rugăciune părintele Liviu Petcu de la Biserica Barnovschi din Iaşi, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae», şi părintele Adrian Zaharia, de la Biserica Cimitirului «Eternitatea» din Iaşi. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, părintele Liviu Petcu a evidenţiat cinstirea de care se bucură Maica Domnului în scrierile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, amintind de opera Sfântului Efrem Sirul sau a Sfântului Ioan Gură de Aur, dar şi în opera unor mari autori români, precum poetul Mihai Eminescu“, a spus preotul Mihai Iordăchescu, parohul Bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“ din Valea Adâncă.
Luni, în ziua hramului, s-au săvârşit Utrenia, Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Sfânta Liturghie şi, la final, slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii trecuţi la Domnul. „De această dată, s-au rugat împreună cu noi părintele Iustinian Rareş, de la parohia «Adormirea Maicii Domnului», Rusenii Vechi, şi părintele Liviu Ghilan, de la parohia «Sfântul Nicolae» din Valea Adâncă -satul vechi. În cuvântul de învăţătură din timpul Sfintei Liturghii, părintele Iustinian Rareş a vorbit credincioşilor despre mijlocirea Maicii Domnului înaintea Fiului ei pentru fiecare creştin şi i-a îndemnat să se roage cât mai mult şi cât mai des Maicii Preasfinte“, a precizat pr. Mihai Iordăchescu. Credincioşii au participat apoi la agapa frăţească de hram, specifică comunităţilor ortodoxe, semn al iubirii milostive pe care credincioşii sunt chemaţi să o cultive şi să o împărtăşească semenilor la clipe de sărbătoare, de bucurie sau ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefaceri.
Dragoste transpusă în faptă
Credincioşii din parohia Ezăreni sprijină constant un număr de 12 familii cu mulţi copii, încercând să le asigure necesarul material pentru creşterea şi educarea în bune condiţii. „Familiile pe care ne străduim să le ajutăm sunt atât din parohia noastră, cât şi din municipiul Iaşi, având în întreţinere de la doi până la şapte copii. La început, văzând dorinţa şi disponibilitatea credincioşilor din parohia noastră de a se implica în acţiuni filantropice, am preluat câte o familie din baza de date a Institutului social-filantropic «Diaconia» al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, angajându-ne să le purtăm de grijă în mod constant. Pe măsură ce credincioşii noştri au devenit mai sensibili la suferinţa şi lipsurile aproapelui, numărul familiilor pe care le ajutăm a ajuns la 12. Spre exemplu, ultima acţiune de acest gen a comitetului parohial a fost aceea de a asigura tot necesarul de rechizite, uniforme şi echipamente şcolare pentru un număr de 20 de copii proveniţi din aceste familii. Părinţii nu le pot procura, pentru că se află la limita subzistenţei, iar atunci când trebuie să aleagă între rechizite pentru noul an şcolar şi hrană pentru supravieţuire, evident că aleg să ofere hrană copiilor. De aceea, am derulat o colectă la biserică, pe care am intitulat-o «Ajută un copil să meargă la şcoală!», iar credincioşii noştri au reuşit să aducă bucurie acestor copii, care au primit tot ce li s-a cerut să aibă la şcoală“, a precizat pr. Mihai Iordăchescu.
Oamenii, încurajaţi să se ajute între ei
Pe lângă ajutoarele punctuale, de-a lungul anului, aproape fiecare familie, dintre cele 12 menţionate, primeşte, săptămânal, din partea unei familii de credincioşi din parohia Ezăreni, alimente pentru hrana necesară copiilor, îmbrăcăminte nouă, produse de igienă sau pentru curăţenie. „Unei familii cu şapte copii am reuşit să-i mobilăm apartamentul, asigurând toate cele necesare: de la frigider, aragaz sau maşină de spălat, până la mobilier de cameră sau pentru copii. De asemenea, familiile cu copii mici aflate în grija noastră primesc laptele praf necesar pentru săptămâna respectivă, întrucât din partea statului nu li se mai oferă aceste produse atât de necesare, iar bătrânii neajutoraţi din parohia noastră sunt sprijiniţi cu alimente şi cu medicamente“, a precizat pr. Mihai Iordăchescu (foto).
Activităţile filantropice, sprijinite şi de credincioşi plecaţi peste hotare
În prezent, credincioşii din Valea Adâncă încearcă să strângă suma de 2.400 de lei, necesari pentru ca o bătrână de 91 de ani, părăsită de rude, să se poată branşa la reţeaua de curent electric, după ce a fost debranşată din cauza datoriilor. „Vreau să subliniez faptul că la acţiunile noastre participă atât oameni din parohie, precum şi credincioşi care au plecat între timp peste hotare, dar care au păstrat legătura cu biserica noastră. Un astfel de exemplu îl reprezintă o familie din Canada, care ne trimite periodic bani sau alte lucruri trebuincioase, medicamente sau haine, pentru a sprijini acţiunile filantropice pe care le desfăşurăm. Acum ne pregătim pentru programul «Hrană pentru pelerini», din cadrul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, unde dorim să asigurăm o masă caldă şi un pahar de ceai pentru o mie de pelerini, după ce, anul trecut, am reuşit să oferim această masă unui număr de 700 de pelerini care s-au aşezat la rând pentru a se închina sfintelor moaşte“, a mai spus pr. paroh Mihai Iordăchescu.