O expoziție dedicată Pătimirilor și Învierii Domnului, vernisată ieri la Muzeul Mitropolitan
Marți, 16 aprilie, de la ora 16.00, la Muzeul Mitropolitan din Iași a avut loc vernisajul Expoziției „Pătimirile Domnului: prin Înviere spre Pogorârea Sfântului Duh”. Evenimentul a concentrat expresii iconografice ale unor evenimente liturgice ale Triodului şi Penticostarului, concretizate în obiecte de cult – icoane, cărţi, argintărie, broderii liturgice și altele.
Iubitorii de artă sacră, precum și vizitatorii muzeului de la demisolul Catedralei Mitropolitane, au participat la vernisajul expoziției dedicată Pătimirilor Domnului din colecția Muzeului Mitropolitan Iași, care a avut loc marți, 16 aprilie, începând cu ora 16.00, în sala „Sinaxar”.
Ne aflăm în ajunul Deniei Canonului Mare ce se citește în săptămâna a cincea din Postul Sfintelor Paști, ocazie cu care muzeul nostru vă propune o reflecție către pregătirea în vederea primirii pe Domnul Hristos în sufletele noastre. Și cum putem face aceasta decât printr-o nouă expoziție dedicată obiectelor de cult, utilizate în perioada Triodului și Penticostarului, numită generic „Pătimirile Domnului: prin Înviere spre Pogorârea Duhului Sfânt”. Prin expoziția de față ne-am propus să prezentăm câteva mărturii de artă sacră, aflate în patrimoniul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, unele dintre ele scoase pentru prima dată din depozitul muzeului, a afirmat în cadrul vernisajului muzeograful Mihai Olteanu.
Invitatul întâlnirii a fost părintele arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, care a vorbit despre cum pot vizitatorii să experimenteze „câte ceva din Taina binecuvântată a Celui răstignit, a Celui înviat”, Domnul Hristos:
Traseul acesta dinspre Pătimirile Domnului spre Învierea Lui și apoi culminând cu Sfânta Pogorâre a Sfântului Duh ne invită la o împreună pătimire, la o împreună Înviere, la o împreună deschidere către posibilitățile Pogorârii Sfântului Duh. În naosul bisericii se săvârșesc Sfintele Taine și de aceea tot în naosul bisericii sunt pictate exact aceste scene din viața Mântuitorului Hristos, în unele locuri dublate evident de minuni și de vindecări, cred că referința este și mai directă în cazul acesta, astfel încât mă gândesc că expoziția pe care ați organizat-o dumneavoastră poate împlini rostul acesta în mistagogic în a ne invita să ne apropiem mai mult și a trăi mai mult, a experimenta mai mult câte ceva din Taina binecuvântată a Celui răstignit, a Celui înviat pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire.
Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii iunie 2024, zilnic, de marţi până sâmbătă, între orele 10.00 -17.00.
Vă invităm să accesați și: (Video) Vernisajul Expoziției „Pătimirile Domnului: prin Înviere spre Pogorârea Sfântului Duh”, la Muzeul Mitropolitan din Iași