O nouă filă de istorie pentru credincioșii din Pașcani: Biserica „Sfânta Vineri” a îmbrăcat, după peste 30 de ani de jertfă, haina cea nouă a sfințirii

Arhiepiscopia Iaşilor

O nouă filă de istorie pentru credincioșii din Pașcani: Biserica „Sfânta Vineri” a îmbrăcat, după peste 30 de ani de jertfă, haina cea nouă a sfințirii

Duminica a 5-a după Paști, 18 mai, numită și Duminica Samarinencei, reprezintă pentru credincioșii din municipiul Pașcani o aleasă zi de bucurie duhovnicească, prilejuită de sfințirea Bisericii „Sfânta Vineri”. Lăcașul de cult, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, a primit veșmânt astăzi de lumină, slujba de târnosire fiind săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Lăcașul de rugăciune din zona Gării Pașcani a devenit neîncăpător în această dimineață: mii de oameni au umplut curtea ansamblului parohial, precum și străzile adiacente, pentru a lua parte la sfintele slujbe săvârșite cu prilejul sfințirii Bisericii „Sfânta Vineri”. După ce clericii au înconjurat lăcașul de cult și au uns zidurile cu Sfântul și Marele Mir, ierarhii au sfințit și pecetluit Sfânta Masă , iar apoi au binecuvântat picutra interioară.

În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea ansamblului parohial. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Coralei „Armonia” din Constanța.

Cuvântul de învățătură a fost ținut, după citirea Sfintei Evanghelii, de părintele John Bher, profesor în cadrul School of Divinity, History and Philosophy - Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie, care a sosit în România timp de câteva zile pentru a participa la Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae”. Cu acest prilej, părintele profesor a amintit de nevoia întâlnirii cu Domnul Hristos, Cel care se oferă pentru ca oamenii să se îndestuleze cu apa cea vie:

Să întâlnim adevărul lui Dumnezeu, persoana lui Hristos, prin primirea Sfântului Duh. Să ne înfruntăm adevărul despre noi înșine, despre cine suntem fiecare dintre noi. Nu facem decât să ne înșelăm dacă credem că înfruntarea dintre adevărul lui Dumnezeu și adevărul despre noi înșine este un lucru puțin. Este un lucru periculos să cazi în mâinile lui Dumnezeu, dar în același timp nu putem evita asta. Mai degrabă înfruntăm realitatea despre noi înșine. Ne sfărâmăm la impactul cu această piatră, piatra fiind Hristos, ca apoi să fim zidiți la o stare și la o formă mai bună, cu rădăcini puternice, decât să cadă piatra peste noi și să ne nimicească. În această perioadă, care duce spre praznicul Cincizecimii, pe măsură ce suntem mai aproape de Pogorârea Sfântului Duh, să învățăm să ne dorim din toată inima și din toată puterea noastră dreptatea lui Dumnezeu, ca noi astfel să putem gusta din apa cea vie. Și astfel să fim pregătiți pentru toate încercările și greutățile pe care le vom avea atunci când vom duce mesajul și mărturisirea credinței în Hristos la ceilalți care au nevoie de El. Vor fi greutăți și încercări care, cu siguranță, vor veni.

La finalul slujbei, după ce numeroși oameni s-au împărtășit cu Sfintele Taine, părintele paroh Costel Olariu a primit, din partea Părintelui Mitropolit Petru, Crucea Mitropoliei Basarabiei, în semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate. Totodată, Părintele Mitropolit Teofan i-a dăruit clericului cea mai mare distincție a mitropoliei noastre, „Crucea Moldovei”, iar părintelui Dumitru Rusu, noul paroh al Bisericii „Sfânta Vineri”, care va lua începând de astăzi responsabilitatea administrativă a comunității, i-a oferit Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei”. De asemenea au mai fost înmânate diferite distincții de vrednicie, precum și câteva ediții ale Sfintei Scripturi.

Dumnezeu să vă răsplătească, fraților! Fără Biserică nu există neam. Biserica este sufletul neamului nostru românesc. Mai ales astăzi, vă mulțumesc vouă, iubiți credincioși. Voi sunteți aici de peste 30 de ani, voi sunteți brațele prin care a lucrat Dumnezeu. Voi ați zidit, ați postit și v-ați rugat, v-ați crescut copiii în umbra acestei biserici. Unii au trecut la Domnul, cu visul neîmplinit, dar au lăsat urmașii să-l ducă mai departe. Mulți nu mai sunt, dar ne privesc astăzi din Ceruri. Voi sunteți așa cum ne mărturisește Sfântul Apostol Petru, „pietre vii”, care zidesc Biserica cea duhovnicească. Fiecare dintre voi este o cărămidă în această lucrare. Unii ați dăruit materiale, alții rugăciuni, dar toți ați fost trupul viu al lui Hristos în această parohie. Astăzi vă spun tuturor că răsplata este veșnică, răsplata este frumoasă!, le-a mărturisit celor prezenți pr. Costel Olariu.

Ne bucurăm că în eparhia Înaltpreasfinției voastre aveți părinți care, cu multă dragoste și jertfelnicie, lucrează în via Domnului, și noi ne bucurăm, cei din Basarabia, când venim aici ne bucurăm pentru aceste activități care se săvârșesc în această eparhie binecuvântată de Dumnezeu, a adăugat și IPS Părinte Petru.

Tot în cadrul aceluiași moment festiv, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a mulțumit celor prezenți pentru rugăciune și pentru jertfa depusă la ridicarea sfântului lăcaș, afirmând totodată de ce este necesară zidirea bisericilor în mijlocul comunității:

Ne întrebăm adesea de ce zidim biserici? De ce încercăm să le înfrumusețăm, să le restaurăm, dacă trecerea timpului și-a pus amprenta peste ele? Zidim sfintele biserici pentru că în Sfânta Biserică se află apa cea vie, preluând cuvântul Sfintei Evanghelii, apa cea vie, Hristos Domnul, este oferit credincioșilor, în mod special prin Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie, Trupul și Sângele Său. Și unde este locul cel mai potrivit pentru a slujit Sfânta Liturghie dacă nu în Sfânta Biserică? Zidim biserici pentru că acolo, în mod special, auzim cuvântul preotului, de la Dumnezeiasca Liturghie, „Sus să avem inimile!”. Pentru că deși am fost creați de Dumnezeu ca dorul nostru lăuntric, dorința noastră cea mai adâncă să fie îndreptate spre Dumnezeu, din păcate privim prea mult în jos, la creația lui Dumnezeu, nu la Dumnezeu însuși. Iar în fiecare duminică și sărbătoare ni se amintește în Sfânta Biserică „Sus să avem inimile!”.

Biserica „Sfânta Vineri” a fost construită și înfrumusețată între anii 1991-2024, piatra de temelie fiind așezată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în timpul păstoririi preotului George Moisil. Lucrările de zidire au început în anul 1994, sub îndrumarea și prin purtarea de grijă a preotului paroh Costel Olariu, fiind sprijinit până în ianuarie 2020 de vrednicul de pomenire părintele Mihai Marius Cozma, iar apoi de părintele Dumitru Rusu.

Citește despre: