O poveste de viață și Înviere

Prezentare de carte

O poveste de viață și Înviere

    • O poveste de viață și Înviere
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

Pentru preoți și studenții teologi, pentru filologi ori nevoitorii întru cunoașterea culturală a lumii noastre, cartea e un dar minunat. Care ne povestește despre un Om-dar care a schimbat lumea în extrem de multe direcții.

Editura Deisis din Sibiu, fidelă aducerii la lumină a scrierilor cu adevărat importante în teologie, ne-a dăruit una din bucuriile de carte ale începutului de an. În traducerea ieromonahului Nectarie Dărăban a apărut volumul lui N. T. Wright, Pavel, Apostolul lui Iisus Mesia. O biografie (2020, 478 pg.). Nu este prima dată când cititorii sunt aduși dinaintea unui astfel de text al lui N.T. Wright. E suficient să ne aducem aminte de efortul aceleiași edituri de a ne propune volumele Creștin pur și simplu. De ce are sens creștinismul (Desis, 2016, 278 pg.) și Ziua în care a început revoluția-regândind sensul crucii lui Iisus (Deisis, 2018, 434 pg.), două cărți remarcabile în conținut, în determinarea unei dinamici a gândirii nou-testamentare atât de necesare recalibrării răspunsului Bisericii la marile probleme ale lumii. Nu altfel stă situația cu acest minunat volum bibliografic. Efortul autorului este unul care crește de mult timp în istoria cercetării sale.

Volumul acesta – Paul: A Biography (HarperOne, San Francisco, 2018) – adus acum pe masa de lucru a cititorului în limba român, a crescut din celelalte „dospiri” teologice anterioare (a se vedea nota 1/p.7). Poate de aceea devine importantă sinteza sa, o sinteză care are la bază un raționament emis din primul rând al cărții autorul: „Apostolul Pavel e unul din puținii oameni din lumea antică ale cărui cuvinte încă au puterea de-a sări din pagină și de-a ne sta înainte. Că suntem de acord sau nu cu el – că ne place sau nu de el! – scrisorile sunt personale și pasionante, uneori înlăcrimate, ori cicălitoare, adeseori dense, dar niciodată anoste. Dar cine a fost el? Ce resort îl punea în mișcare? Și de ce cariera sa misionară aparent imprevizibilă a avut o influență atât de profundă asupra lumii Greciei și Romei antice și, plecând de aici, asupra lumii zilelor noastre? Orice răspuns serios presupune obligatoriu studiul istoric și teologic detailat al scrisorilor sale în dezbatere cu cercetarea științifică în derulare.” (Prefață, p. 7).

Ceea ce ne propune autorul este căutarea și aflarea omului din spatele textelor. Și o face în cel mai pur stil „detectivistic” dacă vreți și teologic deopotrivă. Fără abatere din metoda asumării izvoarelor vieții și credinței unui om care a îmbibat cu gândirea sa, pe veșnicie, modul în care comunicăm Adevărul Revelat, în care căutăm pe Domnul Hristos Cel mort și Înviat. O carte ce își ia curajul cercetării din drumul Damascului și își încheie alergarea în vatra romană a credinței creștine. Nu e simplă biografie, ci un soi de pelerinaj cultural prin „virajele” (p. 13) unei asumări fără pereche a misiunii vestirii Evangheliei. Un corpus de epistole ce nu depășește 80 de pagini la o editare modernă, câteva pagini din Faptele Apostolilor sunt suficiente pentru a înțelege „explozia” misiunii pauline? Autorul nostru caută motivele interioare ale voinței exemplare a Apostolului – convertit ca nici unul altul – și a născut o literatură teologică amplă, care pare mereu că o ia de la început în redimensionarea monografică a unei vieți exemplare – din toate punctele de vedere. Personal am redescoperit în carte verva apostolică și intuiția Harului a celui care a făcut din Iisus Hristos viața sa.

Cartea propune o prefață (pp. 7-10) amintită deja de noi. Apoi o Introducere remarcabilă prin forța sintezei și așezării în subiect (pp. 11-120). Partea întâi a lucrării – Începuturile (pp. 39-120) ne poartă din Tarsul Ciliciei în Antiohia, plecând de la analiza etapelor „arderii” din formarea zelosului iudeu la pragul convertirii și integrării (acceptării) lui în corpusul misionar al Bisericii primare (Zelul, Damasc, Arabia și Tars, Antiohia). Partea a doua – Crainic al Regelui (pp. 121- 410) ne poartă prin istoria unei jertfelnicii nepereche. Suntem „plimbați” prin Cipru și Galatia, Antiohia și Ierusalim, în Europa, Atena, Corint și Efes (în două rânduri) și din nou Ierusalim. Partea a treia – Marea, marea (aluzie la un respiro elin Thalassa, Thalassa) (pp. 411-472) prezintă geografia ultimei perioade din viața sa pământească (De la Cezareea la Roma- și mai departe? și Provocarea lui Pavel). Folosind astfel țintele călătoriilor sale pământești, autorul nostru ne introduce într-o cultură a gândirii și teologiei vremii, locurilor și – mai ales – personajului Pavel, cel plecat din Tarsul Ciliciei și ajuns... de-a dreapta Tatălui. Un Tabel cronologic (pp. 473-474) și Lista hărților – nu mai puțin de 16 – necesare înțelegerii parcursului propus de N.T. Wright sunt completările „tehnice” ale unei biografii propuse în duh și în literă cu mare competență.

Un gând către lectorul cărții care a propus și redarea citatelor biblice românești din textul lui Wright – Părintele Ioan I. Ică jr. Efortul său situează corect traducerea în contextul ediției românești a Scripturii și evită îngreunarea înțelegerii acolo unde discernământul teologic a simțit nevoia luminării prin citate a contextului ori textului biografiei. Pentru preoți și studenții teologi, pentru filologi ori nevoitorii întru cunoașterea culturală a lumii noastre, cartea e un dar minunat. Care ne povestește despre un Om-dar care a schimbat lumea în extrem de multe direcții. Pentru rugăciunile Apostolului Pavel, Domnul Hristos – Iisus Mesia – subiectul logic al cărții – ne va insufla puterea înțelegerii și discernerii vremii de acum.

 

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: