Oferiți copiilor contextul de a-și face prieteni adevărați – pentru a nu cădea în capcana prietenilor virtuali

Oferiți-le timp, bucurii, plăceri mai mari decât acestea, plimbări, excursii. Încurajați-i să aibă prieteni din ăștia cu picioare, cu mâini, vii, cu care să se întâlnească. Mergeți la locuri de joacă. Întâlniți-vă cu prietenii, oferiți-le ocazia copiilor de a avea prieteni. Lăsați-i să joace fotbal, duceți-i la dans. Și la restul mai puneți limite.

Maică, elevele mele de clasa a 6-a sunt foarte interesate de băieți. Intră în discuții cu băieți, bărbați necunoscuți pe facebook, vorbesc adesea treburi de genul: „Am o relație cu el. El este iubitul meu!”. Cum să le vorbim noi copiilor pentru a-i ajuta să vorbească frumos și să crească având cât mai puține urme, nemurdărindu-se?

Pe scurt, să ne pocăim că dragostea dintre mine și soțul meu sau dintre mine și soția mea n-a fost atât de vie încât copiii mei să-și dorească. Eu cunosc copii care spun: „N-am să iubesc decât așa cum se iubesc părinții mei!”. Cunosc asemenea familii. Și-atunci pocăința dumneavoastră: „Doamne, eu nu i-am învățat pe copii să caute iubirea, să creadă în iubire!”. Mulți copii caută iubirea în afară pentru că n-au fost iubiți de părinți, mai ales de tată și caută iubirea aceasta. Apoi se mai întâmplă și din cauza modei, ăsta ar fi un aspect. Pocăința, rugăciunea pentru copii și timp pentru copii. Timp. Oferiți-le timp, bucurii, plăceri mai mari decât acestea, plimbări, excursii.

Apoi, încurajați-i să aibă prieteni din ăștia cu picioare, cu mâini, vii, cu care să se întâlnească. Mergeți la locuri de joacă. Întâlniți-vă cu prietenii, oferiți-le ocazia copiilor de a avea prieteni. Lăsați-i să joace fotbal, duceți-i la dans. Și la restul mai puneți limite. Sunt mai multe de spus, dar maica nu mai știe acuma mult și durează.

(Fragment din Conferința „Treptele iubirii – de la prietenie la căsătorie” susținută de Maica Siluana Vlad la Iași, 23 noiembrie 2017. Partea a II-a – Întrebări. Puteți urmări înregistrarea completă aici și prima parte aici.)

De la același autor

Ultimele din categorie