„Pacea sfântă pe pământ” a fost adusă la Concertul anual de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Arhiepiscopia Iaşilor

„Pacea sfântă pe pământ” a fost adusă la Concertul anual de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Duminică seară, 18 decembrie 2022, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost vestită prin intermediul colindătorilor care au luat parte la tradiționalul Concert de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Patru coruri și grupuri vocale de renume din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, dimpreună cu interpreta de muzică populară Paula Hriscu, au adus pentru câteva clipe la Iași „Pacea sfântă pe pământ”.

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Iașilor, împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Colegiul „Sfântul Nicolae”, Centrul de evenimente „Agora” și Iași Byzantine Music Festival, a fost transmis live în mediul online pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube doxologia.ro, dar și pe canalele sociale ale organizatorilor.

Ediția din acest an, intitulată „Pace sfântă pe pământ”, a reunit patru coruri și grupuri vocale de renume din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, dimpreună cu Paula Hriscu, una dintre cele mai îndrăgite și vizualizate interprete de muzică populară din România. Spectatorii au avut prilejul să asculte colinde și cântece de Crăciun în interpretarea de excepție a Grupului vocal „Muguraşi de Sînziene” al Clubului Copiilor din Târgu Neamţ, coordonați de Oşlobanu Maxim Sînziana, a Corului Copiilor al Municipiului Iași, dirijat de Raluca Zaharia, a Fetelor din Botoșani și a membrilor Corului „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași, dirijat de Arhid. Ciprian Rusu.

Elementul inedit al concertului din acest an este reprezentat de prezența Arhimandritului Efrem Vatopedinul, stareţul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, care a adresat spre final un cuvânt de folos publicului prezent, în cadrul unei mini-conferințe.

Asemămând evenimentul cu o slujbă săvârșită la ceas de noapte, Părintele Mitropolit Teofan a subliniat faptul că prin colinde omul se apropie mai adânc de taina întrupării lui Dumnezeu:

Am văzut parcă o priveghere de seară. O priveghere începută în pridvorul bisericii, în curte, cu oameni mulți, cu instrumente, cu chemări celor din lume să se apropie de taina cea mare care se petrece în biserică. Iar apoi, așezându-ne printre colindători, am intrat în sfânta biserică, iar acolo am continuat mărturisirea despre Nașterea lui Hristos. Acesta este folclorul nostru, iar copiii și artiștii încearcă în felul lor specific să ne pregătească pentru a merge puțin mai adânc și mai înălțător spre această mare taină. Mulțumim totodată părintelui Efrem Vatopedinul că ne-a luat din pridvorul bisericii, ne-a introdus în naos, în pronaos și în altar, vorbindu-ne despre marea taină a întrupării Fiului lui Dumnezeu printre oameni.

În această dimineață, delegația athonită se va îndrepta spre Mănăstirea Zosin, iar seara, părintele Efrem Vatopedinul va participa la Concertul de colinde „Bucuria Nașterii Domnului”, ce va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoșani.

Vă invităm să accesați și:

(Video) Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - 2022  

(Foto) „Pace sfântă pe pământ” – Concertul de colinde din acest an al Arhiepiscopiei Iașilor

Citește despre: