Parastas pentru romii care au pierit în lagăre, închisori și deportări

Arhiepiscopia Iaşilor

Parastas pentru romii care au pierit în lagăre, închisori și deportări

    • Parastas pentru romii care au pierit în lagăre, închisori și deportări
      Parastas pentru romii care au pierit în lagăre, închisori și deportări

      Parastas pentru romii care au pierit în lagăre, închisori și deportări

În data de 20 februarie, la Biserica Zlataust din Iași, au fost comemoraţi, printr-o slujbă de Parastas, romii care au murit în robie, în lagăre și deportări, dar și acele personalități, clerici, oameni politici și intelectuali, care prin acțiunile lor integrative, fie au ușurat condiția romilor robi, fie au condus la dezrobirea acestora, act împlinit în anul 1856.

Anul acesta s-au împlinit 167 de ani de când statutul juridic al tuturor romilor a fost schimbat, aceștia devenind oameni liberi cu drepturi și, bineînțeles, îndatoriri sociale.

Evenimentul a fost organizat de către Biroul Județean pentru Romi din cadrul Instituției Prefectului judeţului Iaşi, în colaborare cu Departamentul Minorități al Arhiepiscopiei Iașilor, Asociația Pro Roma, Alianța pentru Unitatea Romilor Iași, Inspectoratul Şcolar Județean Iași. Au participat Părintele Arhimandrit Nicodim Petre, Consilier în cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, Părintele Alexandru Baciu, referent în cadrul Departamentului Minorități al aceluiași Sector, domnul subprefect Marian Grigoraș, doamna Elena Motaș, consilier al Biroului Județean pentru Romi din cadrul Instituției Prefectului judeţului Iaşi, doamna Margareta Herțanu, președintele Asociației Pro Roma din Iași, domnul Feraru Sebastian, președinte al Alianței pentru Unitatea Romilor și alți membri ai comunității.

Atmosfera de taină marcată de rugăciunea profundă a evidențiat importanța acestei zile și a întărit convingerea celor prezenți că unitatea de credință constituie calea spre vindecare, iertare, înțelegere și acceptare.

„Este probabil un moment în care cel mai important lucru este să arătăm respect pentru istoria noastră şi pentru noi, pentru că, atât timp cât noi nu ne vom respecta momentele istoriei noastre, nu avem cum să pretindem altora să le respecte. Cred că, dincolo de patimi, dincolo de dorinţe, dincolo chiar de interesul fiecăruia dintre noi, esenţa acestei zile este legată nu numai de istorie, dar este legată şi de viitor.”, a declarat doamna Elena Motaș.

Citește despre: