Părintele Mitropolit Teofan, la Parohia Mânjești-Mogoșești: „Fapta milosteniei îl așază pe om în Împărăția bucuriei Preasfintei Treimi”

3 Martie 2019 18:55 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Astăzi, în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Mânjești, comuna Mogoșești, județul Iași, comunitate păstorită de preotul paroh Neculai Tabarcea. După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul a efectuat o vizită pastorală în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Budești, comunitate păstorită de preotul paroh Constantin Albișteanu.

Enoriașii Parohiei Mânjești din Protopopiatul Iași 3 au participat astăzi la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de IPS Părinte Mitropolit Teofan. De la slujba arhierească nu au lipsit oficialitățile locale și cadre didactice ale școlii din localitate.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat „În Evanghelia acestei zilei, Domnul Hristos ne arată că fapta pentru care vom fi judecați este milostenia sau lipsa milosteniei. Milostenia este arătată în două feluri. În primul rând, milostenia arătată celui sărac; ajutând pe cel sărac, Îl ajuți pe Domnul Hristos Care se ascunde înlăuntrul acestui sărac și cere milostenie de la tine. În această categorie se încadrează și cel flămând, cel însetat, cel fără casă, cel fără îmbrăcăminte, cel bolnav sau cel care se află în situații foarte grele, precum cel care este în temniță. Fapta milosteniei îl așază pe om, datorită iubirii manifestate, în partea cea de-a dreapta, în Împărăția bucuriei Preasfintei Treimi. Iar negrija pentru aproapele, spune Evanghelia de astăzi, adică Domnul Hristos, ne așază în iadul nefericirii veșnice. Cel de-al doilea înțeles pe care îl dau Sfinții Părinți cuvintelor Domnului - «Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut» sau «Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut» - este acela că Dumnezeu, Domnul Hristos, prin Taina Sfântului Botez, prin Sfintele Taine ale Bisericii, își găsește sălaș în inima omului și omul este chemat să conștientizeze această prezență a lui Dumnezeu prin harul Preasfântului Duh, iar Hristos din noi cere să fie hrănit, adăpat, îmbrăcat, primit, cercetat. Și cum poate Hristos cel din noi să primească toate aceste lucruri din partea noastră? Hrana pe care i-o dăm noi lui Hristos sunt faptele noastre cele bune; apa cu care îl adăpăm pe Hristos cel din noi este apa iubirii noastre de care Dumnezeu însetează, haina pe care i-o oferim noi Domnului Hristos este taina rugăciunii cu care Dumnezeu se îmbracă, cu care Dumnezeu stabilește relația cu omul. Faptul că omul Îl primește pe Hristos în casa sa înseamnă că omul trebuie să se îngrijească de lăuntrul său, de inima sa, să se dezgolească pe sine de ambiții, de mândrii, de orgolii nenumărate, ca să facă loc lui Hristos în inima sa, după un cuvânt adânc și puetrnic rostit de un părinte al Bisericii, Cuviosul Isaac Sirul, care spune: «Golește-mă, Doamne, de mine însumi, ca să se facă loc pentru Tine înlăuntrul meu»”.

După otpustul Liturghiei, părintele paroh Neculai Tabarcea a subliniat într-un scurt cuvânt importanța slujbei arhierești săvârșite la 150 de la sfințirea bisericii din Mânjești: „Este o mare bucurie pentru noi, având în vedere că parohia noastră împlinește anul acesta, în 2019, 150 de ani de la de la sfințire. Locașul nostru de cult a început să fie zidit în anul 1860, iar în 1869 a fost sfințit de către iconomul Gheorghe Posa, protoiereu al județului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Mitropolitul primat al Ungrovlahiei”.

Prezent la slujbă, profesorul și scriitorul Vasile Fluturel, originar din Mogoșești, i-a dăruit ierarhului trei volume: „Monografia comunei Mogoșești - Iași”, autori Elena Fluturel, Traian Herețiu și Vasile Fluturel, „Te iubim, Basarabie” - autor Vasile Fluturel și „Repere eminesciene pe drumuri europene”, autor Elena Fluturel. La rândul său, IPS Părinte Teofan a oferit bibliotecii parohiale din Mânjești mai multe volume apărute la Editura Doxologia.

Vizită pastorală în Parohia Budești

După săvârșirea Sfintei Liturghii la Mânjești, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a efectuat o vizită pastorală în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Budești, Protopopiatul Iași 3, comunitate păstorită de preotul paroh Constantin Albișteanu. Aici a ținut cuvânt de învățătură, iar la final le-a dăruit numeroșilor copii prezenți iconițe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva. 

De la același autor

Ultimele din categorie