Părintele Patriarh Daniel a resfinţit Biserica „Sfântul Dumitru” – Poştă din centrul Capitalei

9 Decembrie 2019 10:19 Arhiepiscopia Bucureştilor

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a resfinţit duminică, împreună cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, Biserica „Sfântul Dumitru” – Poştă din București.

Lăcaşul de cult este situat în Centrul Vechi, pe Strada Poştei nr. 2. Slujba de resfințire, la 200 de ani distanţă de la ultima rezidire, a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată de PS Varlaam Ploieșteanul.

Patriarhul a evidențiat în cuvântul său că la această biserică s-au desfășurat, în ultimul deceniu, lucrări de „consolidare, reparație și restaurare a picturii interioare și de înnoire a curții bisericii și a întregului mobilier”. În viitorul apropiat se vor încheia lucrările de restaurare a catapetesmei.

Patriarhul României a vorbit despre tămăduirea femeii gârbove, relatată în Evanghelia zilei, subliniind că aceasta a primit vindecarea într-unloc de rugăciune, de ascultare a cuvântului lui Dumnezeu, aşa cum este biserica resfinţită în 8 decembrie 2019.

„Am resfințit un loc de îndreptare a noastră, de ridicare din păcat prin spovedanie, prin pocăință, prin împărtășirea cu sfintele taine, arătând că Mântuitorul Iisus Hristos ne așteaptă să ne vindece”, a spus Preafericirea Sa. Femeia din Evanghelia duminicală, potrivit Patriarhului, „avea trupul încovoiat, dar avea sufletul drept pentru că înălța rugăciuni către Dumnezeu cel milostiv”. De asemenea, pe lângă o credință puternică, răbdare îndelungată, smerenie profundă, are și „darul recunoștinței. Îndată ce a fost vindecată de gârbovirea ei slăvea pe Dumnezeu, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Să săvârşim binele chiar dacă nu suntem solicitați

Patriarhul a adus în atenţie un alt aspect de importanţă majoră identificat în textul biblic. Este vorba despre facerea de bine din proprie iniţiativă. „Mântuitorul Iisus Hristos săvârșește binele nu pentru că i s-a cerut, ci din proprie inițiativă, ca să ne învețe și pe noi să-i ajutăm pe cei neajutorați, mai ales pe cei bolnavi, chiar dacă ei nu ne cer direct ajutorul”.

În acest sens, Patriarhul a îndemnat la săvârşirea binelui chiar dacă nu suntem solicitați: „Să observăm unde este nevoie de ajutor așa după cum Mântuitorul Iisus Hristos a văzut-o pe această femeie gârbovă la sinagogă”. La final, Părintele Patriarh a acordat ordine, ranguri și diplome bisericești celor care s-au implicat în realizarea lucrărilor efectuate asupra lăcaşului de cult.

Pentru întreaga activitate desfăşurată în calitate de preot paroh la Parohia „Sfântul Dumitru” – Poştă, părintele Mihai Gojgar a fost hirotesit iconom stavrofor.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie