Părintele profesor Nicolae Achimescu a trecut la cele veșnice

Patriarhia Română

Părintele profesor Nicolae Achimescu a trecut la cele veșnice

    • Părintele profesor Nicolae Achimescu a trecut la cele veșnice
      Foto: tvr2.ro

      Foto: tvr2.ro

Părintele Nicolae Achimescu, cel mai cunoscut profesor de istoria religiilor din țara noastră, a trecut la Domnul luni, 27 mai.

Părintele Nicolae Achimescu s-a născut pe 10 august 1955 la Şiroca, com. Godeanu, din judeţul Mehedinţi.

În anul 1980 a finalizat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, iar în anul 1993 a obţinut titlul de Doctor în Teologie în cadrul Universităţii din Tubingen, Germania, Facultatea de Teologie Evanghelică. Între anii 1993 – 2005 a fost lector, apoi, conferenţiar şi profesor la facultăţile de Teologie şi Litere ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde a predat disciplina Istoria şi filosofia religiilor.

Între anii 2000 – 2004 a fost decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) din cadrul Ministerului Educaţiei şi expert evaluator în cadrul Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS).

Între 2005 şi 2010 a fost director al Şcolii doctorale din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Din anul 2008 a fost încadrat ca profesor universitar şi conducător de doctorat lal Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian”, pe disciplina Istoria şi filosofia religiilor.

Pe lângă numeroase studii de istoria si fenomenologia religiilor, părintele Nicolae Achimescu a publicat și câteva cărți: Testamentul Domnului nostru Iisus Hristos, traducere din limba latina, cu note și studiu introductiv, Polirom, Iași, 1996; Istoria și filosofia religiei la popoarele antice, Junimea, Iași, 1998 (Premiul „Alma Mater Jassyensis" al Istitutului Național pentru Societatea și Cultura Română, pentru carte universitară, la cea de-a VII-a ediție a Salonului Național de Carte, Iași, 1998; Tehnopress, Iași, 2000); Budism și creștinism. Considerații privind desăvârșirea omului, Junimea-Tehnopress, Iași, 1999, India. Religie și filosofie, Tehnopress, Iași, 2001; Noile mișcări religioase, Limes, Cluj-Napoca, 2002.

Citește despre: