Parohia ortodoxă română „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam și-a cinstit ocrotitorul și a sărbătorit 42 de ani de la înființare

Cea dintâi parohie ortodoxă română din Țările de Jos, „Sfântul Grigorie Teologul”, a împlinit la 25 ianuarie 42 de ani de activitate continuă în slujba comunității române din spațiul olandez, prin grija și râvna părintelui paroh protopop dr. Ioan Dură.

Duminică, 29 ianuarie, a fost sărbătorit hramul parohiei. După săvârșirea Sfintei Liturghii de părintele Ioan, a avut loc procesiunea cu sfintele moaște și icoana ocrotitorului parohiei. Au fost, de asemenea, cinstiți și Sfinții Trei Ierarhi prin citirea acatistului acestora.

În cuvântul său, părintele Ioan a mulțumit Sfântului Grigorie Teologul pentru ocrotirea adusă parohiei și a trecut în revistă cei 42 de ani de slujire, amintind unele dintre cele mai importante înfăptuiri pe care le-a numit, generic, „flacără a credinței și a ortodoxiei românești în Țările de Jos”: biblioteca românească (2001), școala parohială (2007), muzeul parohial (2015), înființarea Asociației femeilor ortodoxe din parohie (2016), pictarea icoanei Maicii Domnului de la Schiedam (2018), laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu” (2018), instalarea în grădina parohială a unei Troițe (2018), plantarea unui puiet descendent din teiul lui Mihai Eminescu de la Iași (2022).

Părintele Ioan a mulțumit, de asemenea, enoriașilor pentru atașament și sprijin și i-a îndemnat să păstreze și să transmită generațiilor viitoare credința creștină ortodoxă și valorile autenticului românesc.

Festivitatea s-a încheiat cu o tradițională recepție, pregătită ca în toți anii de enoriașe ale parohiei. La această zi de sărbătoare, din partea Ambasadei României la Haga a participat adjunctul șefului de misiune.

Sărbătoarea Hramului și a celui de-al 42-lea an aniversar al parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” va fi inclusă în catalogul pe care Muzeul „Catharijneconvent” din Utrecht, renumit pentru colecția sa de arta medievală și picturile lui Rembrandt, îl realizează despre comunitățile religioase din Țările de Jos. Primul exemplar al acestui catalog va fi oferit Regelui Willem-Alexander al Țărilor de Jos.

Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam a fost înființată de părintele Ioan Dură, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, dr. Iustin Moisescu (1910-1986). Prima Sfântă Liturghie a fost săvârșită la Utrecht, la 25 ianuarie 1981. Prin grija Părintelui Ioan, activitatea parohiei acoperă dimensiunile spirituală, culturală și de păstrare a identității naționale românești, educațională, socială și umanitară.

Ultimele din categorie