Patriarhul României a premiat Grupul Catehetic al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului”, din Episcopia de Bălți

Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului)

Patriarhul României a premiat Grupul Catehetic al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului”, din Episcopia de Bălți

Sâmbătă, 21 mai 2022, de ziua prăznuirii Sfinţilor Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena, ocrotitorii Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a premiat, în cadrul Concursului Național „Rugăciunea în viața mea”, Grupul Catehetic al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni (preot paroh – Pr. Roman Botezat, consilier eparhial), din Episcopia de Bălți. Patriarhul României a premiat Grupul Catehetic din Dondușeni „în semn de prețuire și recunoștință pentru merite deosebite în apărarea credinței ortodoxe, promovarea culturii și intensificarea vieții creștine”.

Grupul Catehetic al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni a numărat 23 de copii, toți fiind elevi la Liceului Teoretic „A. Mateevici”. Coordonatorii grupului sunt: Părintele Botezat Roman și doamna preoteasă și profesoră Elena Botezat. Printre activitățile desfășurate de Grupul Catehetic au fost: Festivalul Colivei, Teatrul creștin „Pilda fiului risipitor”, eseuri despre rolul și roadele rugăciunii, poezii despre rolul și roadele rugăciunii, expozitii cu texte ale unor rugăciuni, o rugăciune cântată și cateheze despre rugăciune.
 
Activitățile Grupului s-au desfășurat, în cadrul Proiectului „Biserica și Școala – piloni de apropiere a copiilor de rugăciune”, atât la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni, pentru a-i apropia pe copii de rugăciune, cât și la Liceului Teoretic „A. Mateevici”, pentru a avea un impact mai mare asupra tuturor elevilor.
Obiectivele urmărite în cadrul proiectului au fost: a) copiii să descopere dragostea față de rugăciune, b) să cunoască cele trei tipuri de rugăciune, c) să învețe a se ruga în orice situație din viață.
 
La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2022 să fie declarat Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi Anul comemorativ al Sfinţilor Isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, în Patriarhia Română. Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, a organizat, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 noiembrie 2021 – 21 mai 2022, Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”.
 
Tematicile Concursului Catehetic Național „Rugăciunea în viața mea” a oferit grupurilor catehetice și coordonatorilor posibilitatea unor frumoase experiențe de iubire, comuniune și împreună slujire care pot fi fundamentul unei convertiri profunde la viața eclesială, viață marcată de iubirea ce izvorăște rugăciunea de laudă, de mulțumire, de recunoștință și de cerere a ajutorului dumnezeiesc pentru persoanele dăruite de Dumnezeu prin iubire. Biserica are menirea să împletească activităţile catehetice și omiletice, cu experiențe duhovniceşti, care hrănesc rugăciunea particulară și comunitară.
 
În faza finală a concursului au ajuns reprezentanții a 31 de grupuri catehetice din eparhiile Patriarhiei Române. Din partea Episcopiei de Bălți a Mitropoliei Basarabiei a participat, la faza finală, Grupul Catehetic al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din orașul Dondușeni.
 
La ceremonia de premiere au participat, din partea fiecărei eparhii coordonatorul proiectului și un reprezentant al grupului catehetic, delegat de copii.

Sursa: Facebook / Episcopia de Bălți

Citește despre: