Patriarhul Teoctist Arăpașu a fost pomenit în locurile natale
În prima zi de miercuri din luna februarie, în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Victoria-Stăuceni, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie cu prilejul împlinirii a 109 ani de la nașterea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu.
Astăzi, 7 februarie, la 109 ani de la naștere, Părintele Patriarh Teoctist a fost pomenit în Victoria și la Tocileni.
Slujba a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Victoria-Stăuceni, de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de slujitori.
La aceste momente aniversare au participat și rudele, săteni din locurile natale ale PF Teoctist, dar și credincioși care i-au urmat învățăturile creștine și care au adus astfel omagiu memoriei celui de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, evidențiind personalitatea vrednicului de pomenire PF Teoctist:
Îl pomenim astăzi pe Preafericitul Părintele nostru Teoctist, pentru că a fost un asemenea Ierarh care și-a dus slujirea, grija și dragostea până la capăt. Ierarhul nu iese la pensie ca să se odihnească, ci rămâne în slujire, ținut fiind de grija și dragostea pe care o are pentru biserica care i-a fost încredințată, pentru cei pe care îi păstorește. Și în această slujire, Preafericitul Părinte Teoctist a fost ani îndelungați. De aceea, în această zi de pomenire a Preaferictiului Părinte Teoctist, aducem și noi cinstire, mulțumire și recunoștință pentru slujirea dânsului, dusă până la capăt. Slujire pe care a făcut-o cu bucurie, cu bunătate și cu tihnă. Deși atâtea griji apăsau asupra lui, nu îl vedeai în popor nici mâniat, nici grăbit, nici nervos, nici încruntat, ci întotdeauna cu o vorbă bună, întotdeauna cu un cuvânt de mângâiere, întotdeuana cu o putere de a privi și a îmbrățișa pe om cu privirea și cu dragostea adâncă pe care a purtat-o în inimă.
La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru cel care a fost cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
După momentele de rugăciune de la biserica ctitorită de Preafericirea Sa din Stăuceni, toți cei prezenți s-au îndreptat la Casa Memorială „Teoctist Patriarhul” din Tocileni, acolo unde a fost oficiat un scurt trisaghion întru pomenirea sa.
Astăzi se împlinesc 109 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist
Patriarhul Teoctist, pe numele de mirean Teodor Arăpașu, s-a născut în data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani. A fost cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. A intrat în mănăstire, fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi la Mănăstirea Neamț în anul 1931. A absolvit Seminarul Monahal de la Mănăstirea Cernica în anul 1940. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937. În anul 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, absolvind studiile de licență în 1945. În paralel, a îndeplinit diferite funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La data de 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul Eparhial din Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945 și arhimandrit, în 1946. Între anii 1945-1947 a fost preot slujitor, apoi mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iași și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). În această perioadă a urmat cursurile Facultății de Litere și Filozofie din Iași. În data de 28 februarie 1950, a fost ales în funcția de episcop-vicar patriarhal cu titlul Botoșăneanul, iar la data de 5 martie 1950 a fost instalat în această demnitate. În timpul cât a fost episcop vicar patriarhal, părintele Teoctist a fost și secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954) și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale.
În data de 16 septembrie 1962 a fost instalat ca Episcop la Arad (ales la data de 28 iulie), unde a păstorit 10 ani (între decembrie 1969 - decembrie 1970, locțiitor de Episcop la Oradea). La 25 februarie 1973 a fost înscăunat în funcția de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (28 ianuarie). Este întronizat în demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei pe 9 octombrie 1977 (ales la 25 septembrie). Începând cu luna iulie a anului 1980 și până în ianuarie 1982 a îndeplinit și funcția de locțiitor de Mitropolit al Ardealului. După moartea Patriarhului Iustin (31 iulie 1986) a devenit locțiitor de Patriarh, iar în data de 9 noiembrie 1986 a fost ales, apoi întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
În perioada 7-9 mai 1999, Patriarhul Teoctist a primit la București vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea. După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.