Postul de miercuri şi vineri

Cuvinte duhovnicești

Postul de miercuri şi vineri

    • Postul de miercuri şi vineri
      Postul de miercuri şi vineri

      Postul de miercuri şi vineri

Miercurea şi vinerea sunt cele mai întristătoare zile: miercurea, Iuda L-a trădat pe Mântuitorul, iar vinerea a fost răstignit El pe Cruce. În această zi, cu 2000 de ani în urmă, s-a cutremurat întreg pământul.

Ştim că în săptămână sunt şapte zile şi trei dintre acestea sunt zile dosebite: duminica, miercurea şi vinerea? Duminica e ziua în care Mântuitorul S-a ridicat din mormânt şi a biruit moartea – aceasta este întotdeauna zi de sărbătoare.

Iar miercurea şi vinerea sunt cele mai întristătoare zile: miercurea, Iuda L-a trădat pe Mântuitorul, iar vinerea a fost răstignit El pe Cruce. În această zi, cu 2000 de ani în urmă, s-a cutremurat întreg pământul, a plâns şi a pătimit întregul Univers, soarele s-a întunecat, iar stelele au căzut din cer.

În amintirea acestor fapte întristătoare, ţii tu oare post miercurea şi vinerea? Şi nu numai pe acestea, ci şi posturile Paştelui, Adormirii Maicii Domnului, Naşterii Domnului şi pe cel al Sfinţilor Apostoli, hotărâte de Sfânta Biserică.

(Preotul Maxim Kozlov, Spovedania copiilor. Sfaturi practice pentru preoţi, părinţi şi copii, traducere din limba rusă de Gheorghiţă Ciocioi, Editura de Suflet, Bucureşti, 2014, p. 22)