Povestea torței care s-a aprins la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși – Iași, 2017
În umbra torței sunt cei care au dat lumină – făuritorii. Oameni ce merită întreaga admirație și mulțumire: Florin Cramariuc, meșter popular în arta lemnului, președinte al Asociației Meșterilor Populari din Bucovina și Neculai Gheorghian, sculptor în lemn, miniatură religioasă.
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși – Iași, 2017 a fost un eveniment în care flacăra bucuriei și a tinereții, a credinței asumate, a dragostei pentru Hristos și pentru aproapele a ars continuu. O flacără vie, ce nu se va stinge și nu se va uita vreodată.
Metafora flăcării din sufletele propovăduitorilor ortodocși a fost transpusă și în mod fizic, prin flacăra ce a ars în torța ITO. O torță – simbol și personaj de sine stătător al evenimentului – aprinsă, admirată și fotografiată în toate momentele cheie din perioada 1-4 septembrie.
În umbra torței sunt cei care au dat lumină – făuritorii. Oameni ce merită întreaga admirație și mulțumire. „Eu am creat piesa, ca atare. Am lucrat pe proiectul primit inițial, ca idee, și am modificat – până când am zis că arată cât de cât artistic și dă bine pe imaginea ansamblului general al manifestării”, s-a prezentat cu modestie Florin Cramariuc, meșter popular în arta lemnului și președinte al Asociației Meșterilor Populari din Bucovina. În acest timp, Neculai Gheorghian, sculptor în lemn, realiza desenul și crea combinații – o treabă deloc ușoară, întrucât îmbinarea pe suprafață curbă se realizează mult mai dificil decât pe plan drept: „Mi s-a spus să fac sigla și un brâu – și-am zis că se potrivesc simbolul grâului și-al vinului. De aceea, am combinat frunza de vie și spicul de grâu. În rest, am încercat pe partea de mâner să fac o cruce stilizată, simplă”.
Amândoi meșterii populari sunt în căutarea superlativului și spun că întotdeauna e loc de mai bine – dar se bucură când află că munca lor a fost aplaudată. Sunt încântați că au făcut parte din proiectul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși – Iași, 2017 și așteaptă ca, anul viitor, să vadă fotografii la noua ediție, când torța creată de mâinile lor se va aprinde la Sibiu.
Părintele George Bannoura din Palestina: „Am fost la Sfântul Mormânt şi m-am simţit martor al Învierii Domnului”
„În Serbia, Biserica este foarte neglijată, la o Liturghie participă 20-30 de persoane, la o populație de 40000 de locuitori”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro