Pr. prof. John Behr a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prima instituție de învățământ superior din România, i-a acordat în această dimineață, 14 mai, titlul de „Doctor Honoris Causa” părintelui John Behr, profesor în cadrul School of Divinity, History and Philosophy - Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie. Clericul este invitatul Simpozionului Stăniloae din acest an, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. La eveniment au mai luat parte reprezentanți ai universității, profesori și studenți.
Ceremonia de acordare a titlului onorific a avut loc în această dimineață, în Aula Magna „Mihai Eminescu” din cadrul UAIC. Alături de conducerea universității a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a transmis un cuvânt de felicitare și binecuvântare:
Mulțumesc Facultății de Teologie, domnului rector Liviu-George Maha, pentru gândul pe care l-au avut, să cinstească lucrarea laureatului de astăzi. Mulțumesc și părintelui John Behr pentru acceptare și pentru osteneala de a fi împreună cu noi, pentru câteva zile, aici, la Iași. Ce bine ar fi dacă viața noastră ar fi un dans, un joc, o atitudine de copil, pentru că în căutarea noastră după rezultat, după eficiență, și aceasta ne cuprinde pe mulți, ceea ce un cunoscut al părintelui John, părintele Alexandru Schmemann, sublinia ca fiind „blestemul muncii fără odihnă” în căutarea eficienței și a rezultatului, de unde dispar și bucuria, și entuziasmul, și spontaneitatea, în cele din urmă libertatea. Izvorul acestei atitudini cred că se află în Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Dans liturgic, care cheamă adâncul, prezența îngerilor care cântă și dansează. A amintit părintele John, și aici se așază împreună cu mentorul nostru, Sfântul Preot Dumitru Stăniloae, din Sfântul Grigore și Sfântul Maxim Mărturisitorul, care vorbește adesea și părintele a reluat cuvintele Sfântului Maxim, și anume „mișcarea stabilă și stabilitatea dinamică”, văzând în aceasta faptul că nu avem nevoie în Biserică, în societate, nici de revoluții care să miște totul, nici de stagnare care să blocheze totul. Stabilitatea așezată pe mișcare și mișcarea lin curgătoare creează echilibru în viața proprie, în viața Bisericii, și în viața societății.
Tot în semn de recunoștință pentru activitatea sa academică, părintele profesor John Behr a primit și titlul de Cetățean de onoare al municipiului Iași, distincția fiind înmânată de primarul orașului, Mihai Chirica.
După primirea însemnelor onorifice, clericul a susținut prelegerea Jocul Cuvântului, mulțumind totodată reprezentanților UAIC pentru înalta distincție academică oferită.
Îmi faceți o mare onoare astăzi și sunt recunoscător, pentru ea, Facultății de Teologie, Senatului și Universității în general: sunt profund emoționat de această distincție și consider că este o binecuvântare atât să fiu cu dumneavoastră zilele acestea, cât și să mă număr acum printre stimații profesori care au primit titlul de doctor de la instituția dumneavoastră.
Aceasta este, desigur, o ocazie solemnă, dar plină de bucurie, și aș dori să profit de ea pentru a reflecta asupra bucuriei care ar trebui să însoțească studiul nostru al Teologiei, o bucurie care se regăsește, așa cum sugerează Sfinții Grigorie Teologul și Maxim Mărturisitorul, în spiritul ludic care caracterizează relația dintre Dumnezeu și ființa umană și implicarea noastră în disciplina Teologie.
Joi va susține o prelegere la Simpozionul Stăniloae
Pr. prof. dr. John Behr este Profesor Regius în Științe Umaniste (Teologie) la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie, titlu acordat în anul 2020 ca recunoaștere a excelenței sale academice. Și-a început cariera universitară în anul 1995, predând la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vladimir” din New York, SUA, până în anul 2017. Cercetările sale în domeniul Teologiei Ortodoxe au debutat cu teme centrate pe ascetism și antropologie creștină, concentrându-se pe Sfântul Irineu de Lyon și Clement Alexandrinul.
Pr. prof. dr. John Behr este autorul a numeroase lucrări teologice, în parte, traduse și publicate și în limba română: Taina lui Hristos: viața în moarte, Drumul spre Niceea. Formarea Teologiei Creștine – vol. 1, Credința niceană. Formarea Teologiei Creștine – vol. 2, Ascetism şi antropologie la Sfântul Irineu de Lyon şi Clement Alexandrinul, Irineu din Lyon în identificarea creştinismului, A deveni om. Meditaţii de antropologie creştină în cuvânt şi imagine, Crucea lucrează în lume. Omilii pentru perioadele liturgice de peste an.
Clericul este considerat unul dintre cei mai importanți specialiști contemporani în studiul scrierilor Sfinților Părinți. Părintele John Behr va susține mâine dimineață, începând cu ora 9.00, la Conferința inaugurală a Simpozionului Stăniloae, prelegerea Părintele Dumitru Stăniloae, unul dintre Sfinții Părinți. Părintele profesor va evidenția astfel, prin profunzimea și claritatea teologică a observațiilor sale, personalitatea Sfântului Dumitru Stăniloae ca referință patristică a Bisericii Ortodoxe.