Praznicul Învierii Domnului la Mănăstirea Popăuți: „Hristos a făcut semne și minuni mari, iar cel mai mare semn este învierea Sa din morți”

Cea mai mare și mai importantă sărbătoare a Bisericii, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, a fost celebrată astăzi și la Mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Tot astăzi, la orele amiezii, ierarhul a săvârșit slujba Vecerniei Învierii la Mănăstirea Zosin.

Botoșănenii prezenți la Mănăstirea Popăuți au sărbătorit Sfintele Paști, conform rânduielii liturgice, la miezul nopții. Slujba din noaptea de Înviere a fost precedată de săvârșirea Canonului Sâmbetei celei Mari.

După citirea canonului și după ce toate becurile din sfântul lăcaș au fost stinse, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a ieșit din Sfântul Altar, le-a oferit credincioșilor Lumina și a oficiat Slujba Învierii în fața bisericii așezământului monahal. În continuare, cei prezenți au cântat troparul „Hristos a înviat!” și au ascultat pastorala IPS Mitropolit Teofan la praznicul Învierii Domnului, intitulată „Învierea lui Hristos, izvorul bucuriei, şi al rugăciunii, și al mulțumirii”.

După ce clericii și credincioșii au înconjurat sfântul lăcaș și au intrat în biserică, strana a cântat Canonul Învierii, alcătuit de Sfântul Ioan Damaschin.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Nichifor Botoșăneanul a ținut un cuvânt de învățătură: „Domnul Hristos a făcut semne și minuni mari, iar cel mai mare semn este învierea Sa din morți. Piatra mormântului s-a dat la o parte, dar au fost oameni care nu s-au cutremurat de puterea acestui semn. Catapeteasma și pietrele au grăit în acest fel, vestind porunca Domnului, dar cărturarii și fariseii, în fața minunii, au spus cuvânt mincinos, oferind bani paznicilor (de la mormântul Domnului n.r.) ca să spună și să vestească minciuna, dar adevărul n-a putut fi oprit. De aici înțelegem că, în fața lui Dumnezeu, oamenii inspirați de cel rău nu pot sta împotriva adevărului.  […] În această zi, în chip deosebit, trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ni s-a descoperit, că s-a atins de inima noastră înțelesul adevărului, că ne-a înmuiat inima și că suntem astăzi în biserică, slăvind pe Dumnezeu. Să ne întărească Dumnezeu ca să fim tot timpul printre cei ce vor să îl cunoască pe Dumnezeu și să facă voia Lui”.

La final, părinții mănăstirii au oferit celor prezenți „Paști” (pâine binecuvântată, stropită cu agheasmă și vin) și, conform tradiției, au binecuvântat bucatele aduse de credincioși.

 „A doua Înviere” la Mănăstirea Zosin din Botoșani

Părintele Episcop Nichifor Botoșăneanul a săvârșit în această după-amiază, în biserica Mănăstirii Zosin, slujba Vecerniei Învierii Domnului, numită și „A doua Înviere”. Potrivit indicațiilor din Penticostar, în cadrul Vecerniei a fost citit, în mai multe limbi, textul evanghelic de la Ioan, capitolul 20, v. 19 – 25.

Începând din astăzi și până la praznicul Înălțării Domnului Hristos, creștinii mărturisesc Învierea Fiului lui Dumnezeu, salutându-se prin cuvintele „Hristos a înviat! - Adevărat a înviat!”.

De la același autor

Ultimele din categorie