Preasfinţitul Calinic Botoșăneanul a fost ales în slujirea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Preasfinţitul Calinic Botoșăneanul a fost ales în slujirea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în şedinţa de lucru din 21 iulie 2020 pe noul întâistătător al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul ales prin vot secret este Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în şedinţa de lucru din 21 iulie 2020 pe noul întâistătător al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Postul a rămas vacant în urma trecerii la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen din data de 20 mai.

Ierarhul ales prin vot secret este Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. Acesta a declarat:

Vă asigur de toată dăruirea mea în slujirea eparhiei pentru care am fost ales și unde, împreună cu vlădica Damaschin, cu preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate, ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989, respectând totodată, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinții Părinți, legiuirile Bisericii, precum și hotărârile Sfântului Sinod

Actualmente, Preasfințitul Părinte Calinic este Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Pentru acelaşi post, de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a mai candidat şi Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cele două propuneri au fost făcute în urma ședinței Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din data de 11 iulie.

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. După liceu și stagiu militar, în 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în 1984 a fost tuns în monahism. În perioada 1985-1989 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu.

În mai 1986 a fost hirotonit diacon, iar la 15 august a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna. În octombrie 1990 a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca. La 25 ianuarie 1991 a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar la 25 martie a fost hirotonit întru arhiereu.

În perioada 1992-1995 a frecventat cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene. În perioada 1994-1998 a urmat cursurile de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei”, Iaşi. În perioada 1996-1998 a frecventat cursurile de doctorat în Filosofie, în cadrul Universității „Al. I. Cuza”. În anii 1998 și în 2004 a obținut titlul de Doctor în Filosofie, cu calificativ maxim, la două specializări.

Din 1995 și până în 2020 a publicat aproape 50 de cărți – încă 5 așteaptă în prezent lumina tiparului. A coordonat cărți importante și a publicat peste 150 prefețe și articole în cărţi, în presa laică şi bisericească.

Activitatea pastoral-misionară însumează mii de slujbe și predici în parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor. În plus, a coordonat activ Programul „Nici un sat fără biserică”, iniţiat de Preafericitul Patriarh Daniel Este ctitor principal al multor biserici parohiale şi aşezăminte sociale.

Galeria foto, aici.

Mesajul integral rostit de către Preasfințitul Calinic, aici

Citește despre: