Premii pentru elevii olimpici din cadrul Seminariilor și Liceelor Teologice ale Arhiepiscopiei Iașilor și de la Școala „Varlaam Mitropolitul”

Arhiepiscopia Iaşilor

Premii pentru elevii olimpici din cadrul Seminariilor și Liceelor Teologice ale Arhiepiscopiei Iașilor și de la Școala „Varlaam Mitropolitul”

Miercuri, 19 iunie, în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor olimpici la disciplinele de specialitate din cadrul Seminariilor Teologice și vocaționale, precum și la diverse competiții specifice.

Elevii premiați provin din Seminariile și Liceele Teologice din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, dar și de la Școala „Varlaam Mitropolitul” din Iași.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oferit premii din partea IPS Părinte Teofan tuturor elevilor care au câștigat fazele naționale și județene ale olimpiadelor de specialitate.

Mai multe detalii despre eveniment a oferit părintele Andrei-Nicușor Carcea, inspectorul pentru învățământul preuniversitar în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor:

Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și reprezintă un prilej prin care Biserica dorește să-și manifeste aprecierea, atenția și purtarea de grijă față de cele mai tinere vlăstare ale sale, care prin muncă intensă, efort susținut și sacrificii au reușit performanțe remarcabile. După cum am văzut, au fost foarte multe premii, mulți premianți, unii dintre aceștia chiar la multiple categorii care acoperă o plajă foarte largă de domenii ce nu fac parte exclusiv din aria curriculară a teologiei, ceea ce indică faptul că darurile sunt multe și diversificate. Acest lucru nu poate decât să ne bucure și să ne facă să privim cu mult optimism și entuziasm către viitor, având convingerea că tinerii din noua generație vor fi mădulare vii și active ale Bisericii lui Hristos. „Slava lui Dumnezeu este omul viu”, spunea minunat Sfântul Irineu al Lyonului spre sfârșitul secolului al II-lea. Acest lucru Îl dorim și noi dragi tineri, să fiți vii și lucrători activi în Biserica lui Hristos.

Au fost acordate în total 59 de premii, dintre care: 23 de premii I, patru premii II, șapte premii III, 17 mențiuni și opt premii speciale.

La eveniment au participat și directorii celor șase Seminarii Teologice din cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor, dar și inspectorii de religie din județele Iași, Neamț și Botoșani.

La finalul festivității, Preasfințitul Părinte Nichifor a subliniat importanța organizării unui astfel de moment:

De multe ori, în pildele Sale, Hristos folosește parabole din agricultură, vorbește de semințe, lucruri care erau la îndemână poporului de atunci și ne sunt și nouă înșine la îndemână. O sămânță a cărei creștere presupune un efort din partea noastră, o stăruință, o credință că va crește și de multe ori osteneală, tot astfel și formarea pe care ați avut-o. De aceea este bucurie, de aceea este mulțumire, pentru că împlinim un cuvânt din Scriptură care spunea „lărgiți și voi inimile voastre” și această lărgire presupune o credință și un efort. „Mergând mergeau și plângeau, aruncând semințele lor”, spune Domnul, „dar, venind vor veni cu bucurie, culegând snopii lor” și snopii sunt aceste reușite pe care le avem în viață. Într-adevăr, ne îmbogățim atunci când avem o asemenea reușită la olimpiadă nu doar în cunoștințele pe care le dobândim, ci și printr-o înțelegere a ceea ce devenim printr-o formare a omului lăuntric. De aceea, vă împărtășesc și bucuria noastră și bucuria profesorilor  pentru ceea ce ați reușit acum. Este și o responsabilitate de a duce mai departe ceea ce ați împlinit și la alte materii, de a duce mai departe în viață, dar și o chemare să fiți voi înșivă mulțumitori pentru ceea ce Dumnezeu a pus înlăuntrul vostru. Pentru că, repet, este un împreună-efort. Mulțumitori pentru că Domnul v-a ales să fiți voi înșivă cei care veți încuraja pe cei de lângă voi pentru că toată această experiență vă face mai puternici. Nu uitați să mulțumiți lui Dumnezeu și să înțelegeți că este o împreună lucrare.

Premiile câștigate la disciplinele de specialitate din cadrul Seminariilor Teologice au fost la Dogmatică, Limba greacă și Artă sacră, iar cele câștigate la olimpiade și concursuri au fost la Olimpiada de Limba și literatura română, Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, dar și la Concursul județean de matematică Euclid.

Festivitatea s-a încheiat cu o vizită ghidată la Muzeul Mitropolitan Iași care este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei derulează și susține proiecte și activități dedicate copiilor și tinerilor, între aceste proiecte numărându-se Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, Olimpiada Națională pentru Seminarii și Licee Teologice Ortodoxe și alte olimpiade și concursuri la care participă elevi seminariști din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

Citește despre: