Preoții din centrul Italiei au participat la conferința de primăvară dedicată Anului omagial al satului românesc

Cu ajutorul Domnului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și în prezența Preasfințitului Părinte Arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania, joi, 4 aprilie 2019, la Sediul Episcopiei de la Roma, preoții din zona de centru a Italiei au participat la Conferința de primăvară, dedicată Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari).

După cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Atanasie, a urmat conferința susținută de către domnul Costion Nicolescu, intitulată „Identitatea creștină a satului românesc”. Experiența domniei sale în câmpul cultural al satului românesc, concretizată într-o continuă cercetare, alături de Horia Bernea și alți cercetători în domeniu, pentru redescoperirea autenticului în arta românească și a portului popular românesc, i-a încântat pe clericii și participanții prezenți.

Domnul Costion Nicolescu este teolog, etnolog, doctor în teologie la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge“ din Paris, cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, eseist și publicist. În cadrul conferinței de astăzi, domnia sa a abordat câteva aspecte fundamentale, constitutive pentru obârșia și identitatea creștină a societății românești de astăzi, pornind de la contribuția esențială a satului românesc în conservarea acestei identități și în evoluția culturală a țării noastre, și continuând cu vizibila degradare a satului românesc contemporan. „Țăranul român se simțea împlinit doar dacă Dumnezeu devenea Dumnezeul lui, într-o relație personală asumată, acest element fiind constitutiv pentru viața acestuia. Iar dacă țăranul român a salvat secole la rând biserica, biserica are astăzi chemarea să-l salveze pe țăranul român” - a subliniat domnul Costion Nicolescu.

După conferința propriu-zisă a urmat o sesiune de dialog pe seama temei susținute.

Marți, 9 aprilie 2019, Parohia Ortodoxă Română „Sf. Muceniță Agata” din Catania va fi gazda Conferinței semestriale de primăvară adresată clericilor din zona sudică a Episcopiei, eveniment care va continua seria manifestărilor dedicate „Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”.

Ultimele din categorie