Președintele României îl decorează pe Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei pentru activitățile filantropice din timpul pandemiei

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Președintele României îl decorează pe Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei pentru activitățile filantropice din timpul pandemiei

    • Președintele României îl decorează pe Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei pentru activitățile filantropice din timpul pandemiei
      Foto: basilica.ro

      Foto: basilica.ro

Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania va fi decorat de Președintele României pentru activitățile filantropice ale Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei în perioada pandemiei. Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei va primi Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de decorare a PS Atanasie de Bogdania (Tudor Rusnac), dar și a pastorului Lupu Corneliu Benone, coordonatorul Bisericii Adventiste Române din Italia.

Președintele acordă aceste decorații „în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru solidaritatea și dăruirea de care au dat dovadă în intensa lor activitate social-filantropică destinată cetățenilor români aflați pe teritoriul Republicii Italiene, contribuind astfel la limitarea impactului pe care actuala criză epidemiologică a avut-o asupra comunității românești și în special asupra categoriilor sociale vulnerabile”.

PS Atanasie este arhiereu vicar din 2018, dar slujește în Episcopia Italiei de mai bine de 12 ani. Preasfinția Sa are vârsta de 38 de ani și este originar din Chișinău. Și Episcopul titular al Eparhiei din Italia, Preasfințitul Părinte Siluan, a fost decorat de Președintele României. El a primit în 2014 Ordinul „Meritul Cultural”-în grad de Ofițer.

Ce a făcut Biserica pentru români în timpul pandemiei

Mulți dintre românii aflați la muncă în Italia au o situație materială precară iar efectele crizei coronavirus i-a adus la limită. În acest context, mare parte dintre ei au găsit sprijin la parohiile românești din Peninsulă.

Parohiile au avut în vedere furnizarea produselor alimentare de primă necesitate, dar și medicamente, produse de igienă sau bani. Un alt tip de sprijin oferit se referă la plata chiriei pentru românii fără posibilități. Totodată, comunitățile parohiale s-au solidarizat și în sprijinirea spitalelor din Italia, dar și a celor din România.

De asemenea, clericii și misionarii de la Centrul Eparhial din Roma și de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului au avut în grijă mai multe persoane izolate la domiciliu dar și familiile din casele de găzduire a copiilor din România cu boli deosebit de grave.

Vezi mai multe detalii în raportul transmis de Episcopia Italiei.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: