Prețul cu care ne-a răscumpărat Hristos nu are seamăn
Dacă lumea întreagă este socotită zestre, ce este mai prețios decât Sângele lui Hristos care a răscumpărat lumea?
Și ce altceva mai mare ar putea să-I aducă Lui, când Hristos I S-a dat ca mire, și Și-a pus în balanță sângele Său ca zestre și dar? Așadar, cei care își iau soții obișnuiesc să aducă zestre, să ofere daruri și să-și dea averile lor în schimbul pierderii fecioriei; încât par că mai degrabă își cumpără soții și nu că se căsătoresc cu ele.
Soțul tău, fecioară, Și-a dat pentru tine sângele Său ca zestre, cu acesta te răscumpără, cu acesta te-a făcut ruda Sa, pentru ca să nu-ți pierzi fecioria și să ai răsplată.
Cu cât mai mare este răsplata pentru darul [zestrei] Sale, cu atât mai nemăsurată este iubirea Lui.
Fiindcă El mult iubește pe cea cu care S-a căsătorit cu prețul propriului Său sânge. Și pentru aceasta a ales să-și dea trupul loviturii vătămătoare a sabiei, pentru ca să-Și cumpere pentru Sine curăția ta și să păzească fecioria ta. El a iubit pe toți oamenii la fel.
Căci așa cum moartea Sa este viața noastră, iar smerenia Sa este leacul pentru mândria noastră, tot astfel deplinătatea noastră a fost cumpărată prin rănile Sale, de vreme ce era mai dornic să îngăduie a fi lovit, decât să ne lase să fim loviți de „ciocanul lumii întregi”. „Cu preț ați fost cumpărați”, a spus apostolul. „Nu vă faceți robi oamenilor”.
De ce ai dori tu, o, fecioară, să-ți dai trupul unui bărbat, când Hristos l-a răscumpărat deja?
Unul te-a răscumpărat, iar tu vrei să te măriți cu altul? Tu lupți cu prețul libertății altui om și te osândești la o robie de bunăvoie?
Dacă lumea întreagă este socotită zestre, ce este mai prețios decât sângele lui Hristos care a răscumpărat lumea?
Cântărește răsplata și prețul, ca să poți înțelege că Cel care a răscumpărat valorează mult mai mult decât ceea ce a răscumpărat.
Și astfel, cât de greșit înțelege această Jertfă fecioara care simte dispreț pentru cumpărător, dar îndrăgește banii; care arată nepăsare față de sângele lui Hristos, dar îmbrățișează lumea ce a fost răscumpărată.
(Sfântul Leandru, Arhiepiscopul Sevillei, Despre rânduiala fecioarelor și disprețuirea celor lumești, traducere de Dragoș Dâscă, Editura Doxologia, Iași, 2016, colecția Patristica, ser. Traduceri, nr. 13)
Maica Domnului – smerenia care a încăput dumnezeirea
Rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii noastre
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro