Sfântul Neofit Zăvorâtul din Cipru – Gheronda Iosif Vatopedinul

La Editura Doxologia a apărut cartea Sfântul Neofit Zăvorâtul din Cipru de Gheronda Iosif Vatopedinul, traducere din neogreacă de Laura Enache. 

Scopul și intenția acestei cărți nu reprezintă expunerea completă și academică a vieții cuviosului părinte, editorii propunându-și numai să stârnească, să incite poporul cel cu nume creștinesc la cunoașterea lui, fiindcă este foarte puțin cunoscut, mai ales în afara patriei lui. Volumul cuprinde informații referitoare la viața și opera Sfântului Neofit.

Preacuviosul Neofit s-a născut în Eparhia Larnaka, în satul Lefkarelor, în anul 1134, într-o familie numeroasă, simplă. Tatăl lui se numea Atanasie, iar mama Eudoxia. Aceasta a îmbrățișat și ea viața monahală după moartea soțului. Pe când avea 18 ani, tânărul Neofit fuge de căsătorie și de părinți într-o mănăstire a Sfântului Ioan Gură de Aur din împrejurimile Muntelui Pentadactil unde este închinoviat. Mai târziu, ajunge în Pafos, unde găsește  o peșteră pentru a se dedica vieții pustinicești, peșteră pe care o închină Cinstitei Cruci. În pereții peșterii sfântul a săpat firide pentru cărțile sale și pentru alte lucruri de folos.

Opera scriitoricească a sfântului contribuie la literatura bisericească greacă a unei perioade care nu iese în evidență în chip deosebit printr-o  producție literară bogată. Această operă voluminoasă include și cuvântări panegirice, vieți de sfinți, omilii exegetice, cateheze, epistole și atinge teme felurite, oferind din abundență material istoric, lingvistic, etnografic și, mai ales, teologic. Textele în manuscris se păstrează în biblioteci din Grecia și alte țări europene, cât și la Patriarhia Ierusalimului.

Pe lângă acest volum care cuprinde viața Sfântului Neofit, la Editura Doxologia vor apărea în Colectia Viața în Hristos, seria de autor Sfântul Neofit Zăvoratul mai multe volume dedicate scrierilor acestui Sfânt Părinte.

https://edituradoxologia.ro/sfantul-neofit-zavoratul-din-cipru

De la același autor

Ultimele din categorie