Prima parte a Canonului Sf. Andrei Criteanul, la Iași: „Să fim cu gândul și cu toată lucrarea noastră uniți cu Dumnezeu”

Arhiepiscopia Iaşilor

Prima parte a Canonului Sf. Andrei Criteanul, la Iași: „Să fim cu gândul și cu toată lucrarea noastră uniți cu Dumnezeu”

În prima zi din Postul Sfintelor Paști, 7 martie 2022, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte din Canonul Mare, alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul.

Numeroși ieșeni, dimpreună cu părinții Catedralei mitropolitane, au participat luni seara la cel mai profund și mai solemn moment din Postul Paștelui, Canonul cel Mare, rostind împreună în timpul citirii troparelor stihul „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”. În această seară, cei prezenți au luat parte la prima parte a Canonului, urmând ca celelalte stări să se citească în următoarele zile, tot seara, în cadrul Pavecerniței Mari. Tot astăzi, psaltul Gabriel Bibire de la strana Catedralei a fost hirotesit citeț.

Cuvintele Sfântului Andrei Criteanul sunt cuvinte de binecuvântare și de nădejde. Ele descriu în nouă ode drama căderii omului și durerea de a se vedea despărțit de Dumnezeu. Numai omul care l-a cunoscut pe Dumnezeu și a cunoscut fericirea de a îi simți inspirația știe cât de dureroasă este această despărțire. Însă cuvintele canonului nu rămân doar la această dramă, doar la această strigare de durere, ci pun înainte nădejdea pocăinței, nădejdea că prin arătarea către Dumnezeu a acestei dureri, cu hotărârea de a își înnoi viața, omul poate cu adevărat să-l cunoască pe Dumnezeu încă din această viață, poate să primească puterea de a nu mai păcătui și a se curăți pe sine, pentru a împlini fericirea pe care Domnul o vestește «Fericiți cei săraci cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu». Să ne ajute Domnul să ducem acest post cu această înțelegere adâncă și cu această râvnă nu doar de a nu păcătui, ci de a fi cu gândul și cu toată lucrarea noastră uniți cu Dumnezeu, iar atunci, inspirați fiind de El, nu vom greși, ba mai mult, vom putea să îmbărbătăm și să insuflăm și pe alții din lumina pe care Dumnezeu ne o împărtășește”, ne-a relatat Preasfințitul Părinte Episcop-vicar.

Canonul cel Mare se săvârșește în prima și în a cincea săptămână din Postul Mare. În această săptămână, slujba este oficiată în seara zilelor de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul Pavecerniței Mari, slujba de după Vecernie. „Canonul lacrimilor” este alcătuit de Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, și reprezintă una dintre cele mai frumoase și profunde slujbe ale Bisericii noastre. Textul este numit „Canonul cel Mare” deoarece este cel mai extins imn liturgic, cu 250 de strofe, care ne îndeamnă la pocăință, smerenie, milă și îndreptarea faptelor rele. Pe tot parcursul citirii canonului, între stihiri, strana și credincioșii prezenți rostesc împreună stihul „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care ne amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului. Sfântul Andrei Criteanul este considerat „părintele canoanelor”, fiind primul alcătuitor de canoane și inițiatorul acestei noi specii imnografice în Biserica grecească.

Mâine, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va citi cea de-a doua parte a canonului de pocăință la Mănăstirea Copou din Iași.

(Foto) Prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala mitropolitană din Iaşi

Citește despre: