Primele declarații ale noului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor: „Știu că ajutorul și puterea lui Dumnezeu sunt pe măsura acestei ascultări”

În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod, ce a avut loc astăzi în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Prea­fericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ și stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. După vot, noul Episcop-vicar a luat cuvântul, aducând mulțumiri pentru înalta ascultare la care a fost chemat.

Preafericite Părinte Patriarh Daniel,

Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre,

Vă mulțumesc pentru acest vot de încredere spre slujirea ce-mi este pusă înainte, slujire pe care o primesc cu bucurie și cu nădejde. Cu nădejde pentru că, deși știu că această slujire este cea mai grea și cea mai înaltă ce poate sta pe umerii unui călugăr, știu că ajutorul și puterea lui Dumnezeu sunt pe măsura acestei ascultări și inspirația Sa este în fața celor ce slujesc Lui cu smerenie. Aceasta este nădejdea cu care mă îndrept către noua slujire. Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Patriarh, în luna februarie, în urmă cu 25 de ani, în Catedrala Mitropolitană din Iași primeam, prin punerea mâinilor Preafericirii Voastre, harul preoției și ascultarea de a sluji la biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, biserică preafrumoasă încărcată de istorie, mănăstire ce se afla de puțin timp la reîntemeierea obștii care este și acum și s-a creat, astfel, o legătură de suflet cu această biserică, cu această obște, legătură pe care ați întărit-o prin numirea mea ca stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, în urmă cu 13 ani. Ați fost alături în slujba de taină a călugăriei mele, binecuvântându-mă și alegându-mi numele. Pentru toate acestea vă mulțumesc cu adâncă recunoștință și vă încredințez, Preafericirea Voastră, de întreaga ascultare și cinstire cu care dator sunt.

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit Teofan,

În urmă cu 13 ani primeam ascultarea de exarh al Arhiepiscopiei Iașilor, o ascultare grea, care alături de ascultarea de stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, a însemnat și povară, și provocare, dar în același timp și o lărgire a inimii și a înțelegerii. M-ați îndemnat și ați stăruit să finalizez studiile doctorale, care au adus un plus de bucurie și de înțelegere slujirii mele. Vă mulțumesc, Înaltpreasfinția Voastră, pentru toată încrederea pe care mi-ați arătat-o și cu care m-ați sprijinit și pentru toată răbdarea pe care ați avut-o în lucrarea pe care am săvârșit-o și, mai ales, pentru încrederea de a mă chema în această zi la înalta treaptă de Episcop vicar, slujire în fața căreia cer lui Dumnezeu să-mi dăruiască pricepere și hărnicie, dar mai ales să îmi păstreze duh de ascultare și de smerenie până la sfârșit, ca să se împlinească în această lucrare cuvântul psalmistului care zice că, acolo unde este unire a poruncit Dumnezeu binecuvântarea și viața până în veac (Psalmul 132, 3).

De la același autor

Ultimele din categorie