Programul sărbătorii sfinţilor Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea
Programul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea sfinţilor Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Biroul de Presă şi Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului prezintă programul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea sfinţilor Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea:
Sâmbătă, 26 februarie, la ora 10.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de Te Deum, la Comandamentul de Marină de pe faleza Cazinoului din Constanţa, cu prilejul împlinirii a 115 ani de la înfiinţare şi va sfinţi monumentul ridicat în cinstea primului comandant al Diviziei de Mare, vice-amiralul, Vasile Urseanu.
Duminică, 27 februarie, la ora 9.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie de hram la mănăstirea „Sfântul Ioan Casian” de lângă localitatea Târguşor (Constanţa).
După Sfânta Liturghie va fi lansat compact discul audio „Acatistul Sfântului Ioan Casian”, alcătuit de ieromonahul Ioan Bute, autor de două volume de poezii intitulate: „Lumină lină” şi „Jertfă de seară” şi a unei lucrări teologice dedicate Sfântului Maxim Mărturisitorul – „Îndrăgostit de adevăr”.
După lansarea CD-ului vor fi decernate premiile Concursului naţional „Sfântul Ioan Casian”. Au fost pictate aproximativ 1000 de icoane de elevii claselor V-VIII, din toată ţara.
Slujba de hram va fi difuzată de postul de televiziune TVR 3.
Din program mai fac parte:
Sâmbătă, 26 februarie,
Ora 19.00 – Privegherea Slujbei Sf. Ioan Casian
Ora 22.00 – Sf. Maslu
La Peşteră
24.00 – Sf. Liturghie
Duminică, 28 februarie,
Ora 07.00 – Sfinţirea apei (Slujba Aghiazmei Mici)
Ora 08.00 – Slujba de dimineaţă şi Acatistul „Sfântului Ioan Casian”
Luni, 28 februarie, la ora 9.00, Ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie de hram la biserica „Sf. Gherman”, din cartierul constănţean Poarta 6.
Sfântul Ioan Casian, născut în jurul anului 360, este considerat întemeietorul monahismului în Apus, iar, prietenul lui, Sfântul Gherman se naşte în jurul anului 368. Cei mai mulţi istorici bisericeşti consideră că cei doi sunt originari din Sciţia Minor. Se dedică vieţii monahale încă din tinereţe, mergând la o mănăstire din Betleem. Sfântul Ioan Casian studiază Sfânta Scriptură, dar şi filosofia greacă.
În preajma anului 385, cei doi merg în Egipt, pentru a cunoaşte vieţuirea părinţilor din pustia sketică. În anul 400, merg împreună la Constantinopol, unde era patriarh Sfântul Ioan Gură de Aur, care îl hirotoneşte diacon pe Sfântul Ioan, numindu-l o vreme printre clericii Bisericii constantinopolitane, iar Sfântul Gherman este hirotonit preot. În jurul anului 405 merg la Roma, încercând să apere cauza Sfântului Ioan Hrisostom care, cu un an înainte, fusese surghiunit la Comane. Se pare că Sfântul Gherman şi-a încheiat viaţa chiar acolo, la Roma, în jurul anilor 405-415.
În anul 415, Sfântul Ioan Casian se stabileşte la Marsilia şi este hirotonit ieromonah. Întemeiază acolo două mănăstiri – una de călugări, cu hramul „Sfântul Victor” şi alta de călugăriţe şi, la cererea unor episcopi, redactează două scrieri cu caracter ascetic şi pedagogic, cărţi de referinţă în literatura de gen a Apusului: „Convorbiri cu părinţii pustiei” şi „Aşezămintele vieţii de obşte a călugărilor”. Sfântul Ioan Casian moare la Marsilia, în anul 435.